top of page

Ιστορική συμφωνία για τις Απώλειες και Ζημίες στην COP27, χωρίς όμως πρόοδο σε άλλα κρίσιμα ζητήματα


Μετά από 31 χρόνια συζητήσεων γύρω από την ίδρυση Ταμείου Απωλειών και Ζημιών (Loss and Damage), πάρθηκε ιστορική απόφαση στην COP27, που διεξήχθη στο Σαρμ Ελ Σέιχ (Αίγυπτος) και για πρώτη φορά στην αφρικανική ήπειρο, καθώς προέκυψε συμφωνία για την δημιουργία ενός τέτοιου Ταμείου.



Έτσι, μέσω του συγκεκριμένου μηχανισμού, οι ευάλωτες κοινότητες θα χρηματοδοτούνται από τις ανεπτυγμένες χώρες για την ανάκαμψη από καταστροφές, που υπέστησαν εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής. Με αυτόν τον τρόπο έγινε το πρώτο βήμα (απομένει να οριστεί το ποσό της χρηματοδότησης, να διατυπωθεί πώς ακριβώς θα προέλθουν τα χρήματα και να αποσαφηνιστούν, επιπλέον, άλλα δεδομένα), ώστε οι ιστορικοί ρυπαντές, εκείνες οι χώρες δηλαδή που ευθύνονται περισσότερο για την πρόκληση της κλιματικής κρίσης, λόγω των εκπομπών που για δεκαετίες εξέπεμπαν, να πληρώσουν και να αποζημιώσουν τις φτωχότερες.


Το γεγονός της παραπάνω απόφασης κρίνεται ως η μεγαλύτερη επιτυχία της φετινής Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (Conference of the Parties, COP), η οποία ολοκληρώθηκε τις πρωινές ώρες της Κυριακής (20/11), κατόπιν έντονων διαπραγματεύσεων, αν και οι εργασίες της Διάσκεψης είχαν λήξει δύο ημέρες νωρίτερα.


Παρ' όλα αυτά, η COP27 απέτυχε να χρησιμοποιήσει στα κείμενα των αποφάσεών της πιο αυστηρή γλώσσα για τα ορυκτά καύσιμα. Παρέμεινε η επιλογή της έκφρασης «phase down» (και όχι «phase out») και μάλιστα όχι για όλα. Η COP της Αιγύπτου, έτσι, διατήρησε κατ' απογοήτευση πολλών την γλώσσα, στην οποία είχε καταλήξει η COP26.



Παράλληλα, δεν υπήρξε σημαντική πρόοδος αναφορικά με το πλάνο μετριασμού των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Δεν επιτεύχθηκε η συμπερίληψη πιο δεσμευτικών όρων για τον περιορισμό της αύξησης της θερμοκρασίας (ο στόχος παρέμεινε στην συγκράτηση της ανόδου στον 1,5 βαθμό Κελσίου) και μάλιστα ορισμένες χώρες πρότειναν να τροποποιηθεί ο στόχος σε «κάτω από 2 βαθμούς». Πρόοδος δεν υπήρξε, επίσης, ούτε σε σχέση με τον Παγκόσμιο Στόχο για την Προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.


Η επόμενη COP έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο του 2023 στο Ντουμπάι.

bottom of page