top of page

«τώρα ή ποτέ»

Updated: Apr 6, 2022



Μια νέα σημαντική έκθεση του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή κυκλοφόρησε τη Δευτέρα, η οποία δείχνει ότι οι επιβλαβείς εκπομπές άνθρακα από το 2010-2019 δεν ήταν ποτέ υψηλότερες στην ανθρώπινη ιστορία, είναι απόδειξη ότι ο κόσμος βρίσκεται σε «γρήγορη κατεύθυνση» προς την καταστροφή, προειδοποίησε ο Αντόνιο Γκουτέρες, με τους επιστήμονες να υποστηρίζουν ότι «τώρα ή ποτέ» πρέπει να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη στον 1,5 βαθμό.


Αντιδρώντας στα τελευταία ευρήματα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (#IPCC), ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επέμεινε ότι εάν οι κυβερνήσεις παντού δεν επανεκτιμήσουν τις ενεργειακές τους πολιτικές, ο κόσμος θα είναι ακατοίκητος.


Τα σχόλιά του αντανακλούσαν την επιμονή της επιτροπής #IPCC ότι όλες οι χώρες πρέπει να μειώσουν σημαντικά τη χρήση ορυκτών καυσίμων, να επεκτείνουν την πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση και να αυξήσουν τη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, όπως το υδρογόνο.


Αν δεν ληφθούν σύντομα μέτρα, ορισμένες μεγάλες πόλεις θα βρεθούν κάτω από το νερό, είπε ο κ. Γκουτέρες σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, το οποίο προέβλεψε επίσης «πρωτοφανείς καύσωνες, τρομακτικές καταιγίδες, εκτεταμένη έλλειψη νερού και την εξαφάνιση ενός εκατομμυρίου ειδών φυτών και ζώων».





Μία Ιστορία Τρόμου


Ο επικεφαλής του ΟΗΕ πρόσθεσε: «Αυτό δεν είναι φαντασία ή υπερβολή. Είναι αυτό που μας λέει η επιστήμη ότι θα προκύψει από τις τρέχουσες ενεργειακές μας πολιτικές. Βρισκόμαστε σε τροχιά υπερθέρμανσης του πλανήτη υπερδιπλάσια του ορίου των 1,5 βαθμών» που είχε συμφωνηθεί στο Παρίσι το 2015.


Παρέχοντας την επιστημονική απόδειξη για να υποστηρίξει αυτή την καταδικαστική αξιολόγηση, η έκθεση της IPCC - που γράφτηκε από εκατοντάδες κορυφαίους επιστήμονες και συμφωνήθηκε από 195 χώρες - σημειώνει ότι οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που παράγονται από την ανθρώπινη δραστηριότητα έχουν αυξηθεί από το 2010 «σε όλους τους σημαντικούς τομείς παγκοσμίως».


Ο κ. Γκουτέρες περιέγραψε την τελευταία έκθεση της IPCC ως «μια λιτανεία σπασμένων υποσχέσεων για το κλίμα», η οποία αποκάλυψε ένα «τεράστιο χάσμα μεταξύ των δεσμεύσεων για το κλίμα και της πραγματικότητας».


Τόνισε ότι οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες με υψηλές εκπομπές όχι απλώς κλείνουν τα μάτια, "ρίχνουν καύσιμο στις φλόγες συνεχίζοντας να επενδύουν σε βιομηχανίες που πνίγουν το κλίμα. Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε ήδη επικίνδυνα κοντά σε σημεία καμπής που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμακωτές και μη αναστρέψιμες κλιματικές επιπτώσεις».


Η Μάχη των Πόλεων


Ένα αυξανόμενο μερίδιο των εκπομπών μπορεί να αποδοθεί στις πόλεις (μικρές και μεγάλες), τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης, προσθέτοντας εξίσου ανησυχητικά ότι οι μειώσεις των εκπομπών που σημειώθηκαν την τελευταία δεκαετία περίπου «ήταν μικρότερες από τις αυξήσεις των εκπομπών, από τα αυξανόμενα επίπεδα παγκόσμιας δραστηριότητας στη βιομηχανία, τον ενεργειακό εφοδιασμό, τις μεταφορές, τη γεωργία και τα κτίρια».


Διατυπώνοντας μια πιο θετική νότα - και επιμένοντας ότι είναι ακόμα δυνατό να μειωθούν στο μισό οι εκπομπές έως το 2030 - η IPCC προέτρεψε τις κυβερνήσεις να εντείνουν τη δράση για τον περιορισμό των εκπομπών.


Το όργανο του ΟΗΕ χαιρέτισε επίσης τη σημαντική μείωση του κόστους των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το 2010, έως και 85 τοις εκατό για την ηλιακή και αιολική ενέργεια αλλά και τις μπαταρίες.


Γράφημα: Οι παγκόσμιες ανθρωπογενείς εκπομπές συνέχισαν να αυξάνονται σε όλες τις μεγάλες ομάδες αερίων του θερμοκηπίου.


Δράση για το Κλίμα


«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι. Οι αποφάσεις που παίρνουμε τώρα μπορούν να εξασφαλίσουν ένα βιώσιμο μέλλον», δήλωσε ο πρόεδρος της IPCC Hoesung Lee. «Με ενθαρρύνει η δράση για το κλίμα που αναλαμβάνεται σε πολλές χώρες. Υπάρχουν πολιτικές, κανονισμοί και μέσα της αγοράς που αποδεικνύονται αποτελεσματικά. Εάν αυτά κλιμακωθούν και εφαρμοστούν ευρύτερα και δίκαια, μπορούν να υποστηρίξουν σημαντικές μειώσεις των εκπομπών και να τονωθεί η καινοτομία».


Για να περιοριστεί η υπερθέρμανση του πλανήτη σε περίπου 1,5°C, η έκθεση της IPCC επέμενε ότι οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου θα πρέπει να κορυφωθούν «το αργότερο πριν από το 2025 και να μειωθούν κατά 43% έως το 2030».


Το μεθάνιο θα πρέπει επίσης να μειωθεί κατά περίπου ένα τρίτο, συνέχισαν οι συντάκτες της έκθεσης, προσθέτοντας ότι ακόμα κι αν αυτό επιτυγχανόταν, ήταν «σχεδόν αναπόφευκτο να υπερβούμε προσωρινά αυτό το όριο θερμοκρασίας», αν και ο κόσμος «θα μπορούσε να επιστρέψει κάτω από αυτό έως το τέλος του αιώνα».


Τώρα ή Ποτέ


«Είναι τώρα ή ποτέ, αν θέλουμε να περιορίσουμε την υπερθέρμανση του πλανήτη στους 1,5°C. Χωρίς άμεσες και βαθιές μειώσεις των εκπομπών σε όλους τους τομείς, θα είναι αδύνατο», δήλωσε ο Jim Skea, Συμπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας III της IPCC, η οποία δημοσίευσε την τελευταία έκθεση.


Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες θα σταθεροποιηθούν όταν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα φτάσουν στο καθαρό μηδέν. Για 1,5°C, αυτό σημαίνει επίτευξη καθαρών μηδενικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως στις αρχές της δεκαετίας του 2050, για 2°C, είναι στις αρχές της δεκαετίας του 2070, αναφέρει η έκθεση της IPCC.


«Αυτή η αξιολόγηση δείχνει ότι ο περιορισμός της υπερθέρμανσης σε περίπου 2°C απαιτεί ακόμα να κορυφωθούν οι παγκόσμιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου το αργότερο πριν από το 2025 και να μειωθούν κατά ένα τέταρτο έως το 2030».


© UNICEF/Sebastian Rich: Οικογένειες αναγκάστηκαν να μετακινήσουν όλα τα υπάρχοντά τους, συμπεριλαμβανομένων των ζώων, στο Νότιο Σουδάν.


Πολιτική Βάση


Μεγάλη σημασία αποδίδεται στις αξιολογήσεις της IPCC επειδή παρέχουν στις κυβερνήσεις επιστημονικές πληροφορίες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για την ανάπτυξη πολιτικών για το κλίμα.


Διαδραματίζουν επίσης βασικό ρόλο στις διεθνείς διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.


Μεταξύ των βιώσιμων λύσεων και λύσεων εξάλειψης των εκπομπών που είναι διαθέσιμες στις κυβερνήσεις, η έκθεση της IPCC τόνισε ότι η επανεξέταση του τρόπου λειτουργίας των πόλεων και άλλων αστικών περιοχών στο μέλλον θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά στον μετριασμό των χειρότερων επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.


«Αυτές (μειώσεις) μπορούν να επιτευχθούν μέσω χαμηλότερης κατανάλωσης ενέργειας (όπως με τη δημιουργία συμπαγών, βατών πόλεων), ηλεκτροδότησης των μεταφορών σε συνδυασμό με πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών και ενισχυμένης πρόσληψης και αποθήκευσης άνθρακα χρησιμοποιώντας τη φύση», προτείνει η έκθεση.


«Υπάρχουν επιλογές για καθιερωμένες, ταχέως αναπτυσσόμενες και νέες πόλεις», ανέφερε. Απηχώντας αυτό το μήνυμα, ο Συμπρόεδρος της Ομάδας Εργασίας III της IPCC, Priyadarshi Shukla, επέμεινε ότι «οι σωστές πολιτικές, υποδομές και τεχνολογία… για να επιτρέψουν αλλαγές στον τρόπο ζωής και τη συμπεριφορά μας, μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση κατά 40 έως 70 τοις εκατό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. 2050. «Τα στοιχεία δείχνουν επίσης ότι αυτές οι αλλαγές στον τρόπο ζωής μπορούν να βελτιώσουν την υγεία και την ευημερία μας».


© UNICEF/Sebastian Rich: A cow trying to leave an area affected by intense flooding, South Sudan.


Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση εδώ:

https://www.ipcc.ch/report/ar6/wg3/

bottom of page