top of page

Ο δείκτης απόδοσης της κλιματικής αλλαγής φανερώνει πως καμία χώρα δεν ανταποκρίνεται αρκετά καλά

O δείκτης απόδοσης της κλιματικής αλλαγής (Climate Change Performance Index – CCPI) αξιολόγησε και συνέκρινε στοιχεία από 60 χώρες, καθώς επίσης και από εκείνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και από την μελέτη προέκυψε πως αυτά τα Κράτη είναι υπεύθυνα για το 92% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.



Η εκτίμηση έγινε για 4 κατηγορίες, οι οποίες είναι οι εξής: εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (40% συμμετοχή στην καταμέτρηση), ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (20% συμμετοχή στην καταμέτρηση), χρήση ενέργειας (20% συμμετοχή στην καταμέτρηση), κλιματική πολιτική (20% συμμετοχή στην καταμέτρηση). Επιπλέον, ελήφθησαν υπόψιν 14 παράγοντες, όμως το 80% της εκτίμησης βασίστηκε σε ποσοτικά δεδομένα του διεθνούς οργανισμού ενέργειας (International Energy Agency, IEA) και σε εθνικά στοιχεία. O δείκτης απόδοσης της κλιματικής αλλαγής, επιπλέον, συγκρίνει το σημείο στο οποίο τα Κράτη βρίσκονται σήμερα μ’ εκείνο το οποίο έχουν θέσει ως στόχο, ώστε να βρεθούν στο μέλλον.



Ένα από τα συμπεράσματα της μελέτης είναι πως καμία χώρα δεν ανταποκρίνεται αρκετά καλά σε όλους τους δείκτες, με αποτέλεσμα οι 3 πρώτες θέσεις του σχετικού πίνακα, όπως φαίνεται παραπάνω, να είναι κενές. Κρίνεται, με άλλα λόγια, ότι καμία χώρα δεν καταβάλλει την προσπάθεια που απαιτείται, για να αποφύγει σε ικανοποιητικό βαθμό τις πολύ αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.


CCPI-2022-Results_2021-11-07_A4-1
.pdf
Download PDF • 3.59MB



bottom of page