top of page

Όσες δράσεις ξεχώρισαν στις πρώτες ημέρες της COP26

Η πολυαναμενόμενη Σύνοδος του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, COP26, ξεκίνησε στις 31 Οκτωβρίου και άπαντες ελπίζουν σε αποτελέσματα προς την κατεύθυνση της επιτάχυνσης της παγκόσμιας δράσης γύρω από την κλιματική κρίση, έτσι ώστε η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη να συγκρατηθεί στον 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Περισσότεροι από 110 ηγέτες από όλον τον κόσμο θα παραβρεθούν στην Γλασκώβη, όπου διεξάγεται η Σύνοδος, η οποία θα διαρκέσει έως τις 12 Νοεμβρίου. Ωστόσο, από αυτούς απουσιάζουν, μεταξύ άλλων, εκείνοι της Κίνας, της Ρωσίας, της Βραζιλίας και της Τουρκίας.

Στις πρώτες ημέρες της COP26 πέντε αποφάσεις ξεχώρισαν:


Με πρωτοβουλία του Τατζικιστάν και της Ουγγαρίας, σχηματίστηκε συμμαχία με στόχο την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων στην παγκόσμια διαχείριση του νερού. Τα δεδομένα από τα τελευταία 20 χρόνια φανερώνουν πως το αποθηκευμένο σε χώμα ή πάγους νερό μειώνεται 1 εκατοστό κάθε χρόνο, γεγονός που στο μέλλον θα έχει τεράστιες επιπτώσεις στην πρόσβαση ανθρώπων στο νερό.


Αναφορικά με την αποψίλωση, 105 ηγέτες και περίπου 30 χρητοπιστωτικά ιδρύματα συμφώνησαν να την σταματήσουν έως το 2030. Η απόφαση συνεπάγεται την υπογραφή ενός πακέτου 19,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την επίτευξη του στόχου. Οι χώρες, οι οποίες υπέγραψαν την συμφωνία (σ.σ. σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα), καλύπτουν το 85% των εκτάσεων των παγκόσμιων δασών.


Σχετικά με το μεθάνιο, συμφωνήθηκε να περιοριστούν οι εκπομπές του κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030, σε σχέση με τα επίπεδα του 2020. Ωστόσο, οι Κίνα, Ρωσία, Ινδία, που είναι από τις χώρες που ευθύνονται περισσότερο για τις εκπομπές μεθανίου, δεν συμμετείχαν στην συμφωνία.



Ο Πρόεδρος του Εκουαδόρ, Guillermo Lasso, δήλωσε ότι θα επεκταθεί το ξεχωριστό θαλάσσιο περιβάλλον των νησιών Γκαλαπάγκος, που κινδυνεύει από την υπερθέρμανση, τα πλαστικά κ.ά., κατά 50%.


Επιπλέον, ανακοινώθηκε ότι αναπτύχθηκε συνεργασία μεταξύ δυτικών χωρών (ΗΠΑ, Ην. Βασίλειο, Ευρωπαϊκή Ένωση) και της Νότιας Αφρικής και πως πρόκειται να τής παρασχεθεί το ποσό των 8,5 δις δολαρίων, ώστε να διευκολυνθεί η «πράσινη» μετάβαση της χώρας. Σημειώνεται πως η Νότια Αφρική είναι η χώρα με τις περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στην Αφρική, καθώς εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα.



bottom of page