top of page

Υπεύθυνες για περισσότερο από τα 2/3 των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου οι πόλεις

Το 99% του παγκόσμιου πληθυσμού αναπνέει αέρα, στον οποίο διαπιστώνονται υπερβάσεις των αποδεκτών ορίων μικροσωματιδίων, γεγονός που έχει αρνητικές συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων, σύμφωνα με επιστήμονες του διεθνούς οργάνου των Ηνωμένων Εθνών, IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change).



Ετησίως, 4,2 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν από την εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ 3,8 εκ. άνθρωποι πεθαίνουν από αναθυμιάσεις εντός κατοικιών εξαιτίας χρήσης βλαβερών τρόπων θέρμανσης.

Πλέον, 6,000 πόλεις σε 117 χώρες παρακολουθούν την ποιότητα του αέρα. Η αύξηση των πόλεων είναι σημαντική σε σχέση με μια δεκαετία πριν, όταν 1,100 πόλεις σε 91 χώρες κατέγραφαν δεδομένα για την ποιότητα του αέρα. Παρ’ όλα αυτά, παραμένει πάρα πολύ υψηλός ο αριθμός των πόλεων που δεν συμμορφώνονται με τους διεθνείς κανονισμούς για την ποιότητα του αέρα.


Oι πόλεις, στις οποίες, σύμφωνα με στοιχεία του 2018, κατοικεί το 55% του πληθυσμού της Γης (σ.σ. έως το 2050 αναμένεται να κατοικεί το 68%), είναι υπεύθυνες για περισσότερο από τα 2/3 των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.



Επίσης, οι πόλεις παρήγαγαν το 2020 το 67%-72% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και μεθανίου, ενώ το 2015 το 62%. Δίχως να γίνει προσπάθεια μετριασμού του φαινομένου, από το 2020 έως το 2050 το παραπάνω ποσοστό θα διπλασιαστεί. Ωστόσο, με αποφασιστικά και άμεσα μέτρα, οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στις πόλεις θα μπορούσαν να προσεγγίσουν τις μηδενικές μέχρι το 2050.


Από τα επιπλέον 2,5 δις ανθρώπων που εκτιμάται πως θα μετοικήσουν στις πόλεις έως το 2050, το 90% της αύξησης θα λάβει χώρα σε περιοχές τις Αφρικής και της Ασίας, με αποτέλεσμα να απαιτείται χρηματοδότηση «πράσινων» επενδύσεων.

bottom of page