top of page

Το 2019 το 31% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου προήλθε από τα αγροδιατροφικά συστήματα

Το 2019, οι παγκόσμιες ανθρωπογενείς εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου ήταν 54 δις τόνοι, από τις οποίες 17 δις τόνοι ή διαφορετικά το 31% αυτών, προήλθαν από τα αγροδιατροφικά συστήματα. Την ίδια χρονιά, το 21% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το 53% των εκπομπών μεθανίου και το 78% του υποξειδίου του αζώτου παγκοσμίως προήλθαν επίσης από τα αγροδιατροφικά συστήματα, σύμφωνα με μελέτη με τίτλο «The share of agri-food systems in total greenhouse gas emissions: Global, regional and country trends, 1990–2019» του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τα Τρόφιμα και την Γεωργία, η οποία παρουσιάστηκε στην COP26 και παρατίθεται παρακάτω.



Παράλληλα, οι εκπομπές κατά την διαδικασία της πρωτογενούς παραγωγής (farm-gate emissions) ήταν οι περισσότερες το 2019 στα αγροδιατροφικά συστήματα, καθώς ήταν υπεύθυνες για 7 δις τόνους, ενώ οι εκπομπές των λοιπών διαδικασιών παραγωγής (pre and post production) ήταν 6 δις τόνοι και οι εκπομπές από την αλλαγή χρήσεων γης (land use change) ήταν 4 δις τόνοι.


Από το 1990 έως το 2019 οι εκπομπές από αγροδιατροφικά συστήματα αυξήθηκαν παγκοσμίως κατά 16%, όμως το μερίδιό τους στις συνολικές εκπομπές μειώθηκε από 40% σε 31%, όπως επίσης και οι κατά κεφαλήν εκπομπές στον συγκεκριμένο τομέα (από 2,7 σε 2,1 τόνους).



Το 2019 η σύνθεση των αγροδιατροφικών συστημάτων ποίκιλε μεταξύ των ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών. Οι εκπομπές από τις λοιπές διαδικασίες παραγωγής (pre and post production) στις ανεπτυγμένες χώρες αντιστοιχούσαν σε περισσότερες από το μισό των συνολικών εκπομπών σε αυτές τις χώρες, ενώ στις αναπτυσσόμενες οι εκπομπές από την διαδικασία της πρωτογενούς παραγωγής (farm-gate emissions) και από τις αλλαγές χρήσεων γης (land use production) ήταν εκείνες που κυριαρχούσαν.



Τα αγροδιατροφικά συστήματα αντιπροσώπευαν το 2019 περισσότερο από το 70% των συνολικών ανθρωπογενών εκπομπών στην Αφρική και στην νότια Αμερική, ποσοστό μεγαλύτερο από κάθε άλλη περιοχή.


Οι χώρες, τέλος, με τις περισσότερες εκπομπές από αγροδιατροφικά συστήματα το 2019 ήταν η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία, οι ΗΠΑ και η Ινδονησία.


The share of agri-food systems in total greenhouse gas emissions
.pdf
Download PDF • 922KB

bottom of page