top of page

Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος: Ημέρα εορτασμού και απολογισμού…


Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, που καθιερώθηκε από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ),εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Ιουνίου. Όμως, δεν θα έπρεπε να είναι μόνο ημέρα εορτασμού, αλλά και απολογισμού, καθώς ο πλανήτης κρούει επαναλαμβανόμενα τον κώδωνα των κινδύνων, που ήδη μάς παρουσιάζονται και οι οποίοι έπονται, εάν δεν δράσουμε άμεσα για την αποφυγή τους.

Ο Covid-19 ανέδειξε το πρόβλημα της απώλειας της βιοποικιλότητας, όχι μόνο για το οικοσύστημα, αλλά και για την υγεία των ανθρώπων. Θα πρέπει, λοιπόν, να διασφαλίσουμε την βιοποικιλότητα, για να αποτρέψουμε νέες πανδημίες, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε ακόμαπιο ισχυρά αρνητικά αποτελέσματα.


Η αναγκαιότητα της ανθρωπότητας να κατευθυνθεί προς ένα μέλλον βιώσιμης ανάπτυξης και αειφορίας είναι δεδομένη και επιβάλλει ριζικές αλλαγές. Η ίδια η κλιματική κρίση επιτάσσει την στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), με σεβασμό στο περιβάλλον και στις τοπικές κοινωνίες και συνολικά την «πράσινη» μετάβαση.


Επομένως, δεν θα πρέπει να στεκόμαστε μόνο στον συμβολισμό των γεγονότων, αλλά στην αντιμετώπιση αυτών ως υπενθύμιση για την ανάγκη δράσης…

bottom of page