top of page

Ξεκίνησε η COP27 - Συμφωνία για συζήτηση των αποζημιώσεων προς τα φτωχά Κράτη

Η 27η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (Conference of the Parties, COP27), που διεξάγεται στο Σαρμ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου, ξεκίνησε χθες (06/11) και θα διαρκέσει έως τις 18 του τρέχοντος μήνα. Φέτος, μάλιστα, είναι η 30η επέτειος από την υιοθέτηση της Συνθήκης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (United Nations Framework Convention on Climate Change, UNFCCC).



Στόχος των COP, που ξεκίνησαν το 1995, στο Βερολίνο, είναι να συμφωνήσουν τα Κράτη σε δράσεις για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη και την διατήρηση αυτής στον 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Παράλληλα, μέσα από τις COP τα Κράτη επιχειρούν να συμφωνήσουν επί θεμάτων χρηματοδότησης για κλιματικά ζητήματα, ώστε να ενισχυθεί η προσαρμογή τους στην κλιματική αλλαγή και η ανθεκτικότητά τους.


Από τις COP έχουν προκύψει σημαντικές συμφωνίες, όπως αυτή του Κιότο, το 1997, στο πλαίσιο της COP3, καθώς και εκείνη του Παρισιού το 2015, στο πλαίσιο της COP21.



Λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της COP27, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε: «Είμαστε καταδικασμένοι, χωρίς μια νέα ιστορική συμφωνία». Πράγματι, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμφωνούν πως σε αυτή την COP έχει έρθει η ώρα των αποφάσεων, που έπονται των συζητήσεων και διαπραγματεύσεων.


Τα βασικά ζητήματα, που θα συζητηθούν στην COP27, είναι η κλιματική χρηματοδότηση, ο μετριασμός και η προσαρμογή, καθώς επίσης και οι απώλειες και ζημίες. Το τελευταίο, μάλιστα, είναι εξαιρετικά σημαντικό για τα αναπτυσσόμενα Κράτη, που διεκδικούν από τα πλουσιότερα οικονομικούς πόρους, για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, για την οποία αυτά ευθύνονται λιγότερο. Χθες, πάντως, υπήρξε συμφωνία, ώστε να συμπεριληφθεί στην ατζέντα των συζητήσεων το ζήτημα των αποζημιώσεων προς τα φτωχά Κράτη, για ζημίες προερχόμενες από την κλιματική κρίση.


bottom of page