top of page

Χωρίς θαλάσσιο χωροταξικό σχέδιο και με εθνικά θαλάσσια πάρκα δίπλα σε εξορύξεις



«Απέναντι στην αδιαμφισβήτητη απειλή της οικολογικής κρίσης, όλοι οι πολιτικοί εμφανίζονται κατά κάποιο τρόπο πράσινοι. Μόνο που αυτό το πράσινο είναι fake. Όταν έρθει η ώρα να πάρουν κρίσιμες αποφάσεις, οι κυβερνώντες μόνο οικολόγοι δεν αποδεικνύονται», ανέφερε στην τοποθέτησή του ο Πέτρος Κόκκαλης, Ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Γραμματέας του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ κατά τη «Σύνοδο για τη βιομηχανική ιχθυοκαλλιέργεια», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στον Πόρο.

 

«Να σας δώσω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα fake πράσινης τοποθέτησης. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πρόσφατα ότι στο Αιγαίο και στο Ιόνιο θα δημιουργηθούν εθνικά πάρκα, τα οποία θα καλύπτουν το 32% των εθνικών μας υδάτων. Ωραία εξαγγελία παραμονές εκλογών έτσι; Ωραία και πράσινη. Τι δεν ανέφερε όμως ο πρωθυπουργός; Δεν ανέφερε ότι οι συνολικά 90 προστατευόμενες περιοχές (4 εθνικά πάρκα, 2 εθνικοί δρυμοί, 21 καταφύγια άγριας ζωής και 63 περιοχές του δικτύου Natura) γειτνιάζουν με τα οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί από την κυβέρνηση σε πετρελαϊκές επιχειρήσεις για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου σε Ιόνιο και Κρήτη, τόνισε ο κ. Κόκκαλης. Ένα σοβαρό περιστατικό πετρελαϊκής ρύπανσης (περιστατικό που δεν το λες και σπάνιο με βάση τη διεθνή εμπειρία) θα επέφερε ολέθριες επιπτώσεις για δεκαετίες στην τουριστική βιομηχανία (ζημία ύψους 5 δισ. ευρώ) και στην αλιευτική δραστηριότητα του Ιονίου, της Δυτικής Ελλάδας και της Κρήτης, κοστίζοντας στην εθνική οικονομία έως και 7,74 δισ. ευρώ».

 

Συνεχίζοντας, ο κ. Κόκκαλης ανέφερε ότι η χώρα μας δεν έχει καταρτίσει τα θαλάσσια χωροταξικά σχέδια που απαιτούνται από την Οδηγία 2014/89/ΕΕ περί θεσπίσεως πλαισίου για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, γεγονός που οδήγησε στην αποστολή προειδοποίησης και αιτιολογημένης γνώμης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ΕΕ) και τελικά παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο το Δεκέμβριο του 2023. Ούτε επανεξέταση των μέτρων που απαιτούνται από την Οδηγία 2008/56/ΕΚ για τη Θαλάσσια Στρατηγική έχει καταθέσει η Ελλάδα, για την οποία έχουμε επίσης λάβει προειδοποίηση και αιτιολογημένη γνώμη από την Επιτροπή.

 

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε στην ενιαία και συνεκτική πολιτική που προωθεί ο ΚΟΣΜΟΣ για τη διαχείριση της παράκτιας ζώνης. Κεντρικοί άξονες επιγραμματικά είναι, ο αυστηρότερος έλεγχος αποβλήτων, ο περιορισμός στη χρήση πλαστικών, η προστασία και διατήρηση των φυσικών θαλάσσιων περιοχών σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, τους ψαράδες κ.λπ., η προσαρμογή κάθε είδους παρέμβασης σε θαλάσσια και παράκτια ζώνη στα όρια που θέτουν οι οικολογικές αντοχές των συστημάτων, η ολοκλήρωση και σωστή λειτουργία κατάλληλων μονάδων επεξεργασίας λυμάτων σε όλους τους οικισμούς με πληθυσμό πάνω από 1000 κατοίκους, ο αυστηρότερος έλεγχος των πλοίων που ελλιμενίζονται ή διέρχονται από τα νερά μας, η εφαρμογή των πολιτικών και προδιαγραφών για τις μηχανές και τα καύσιμα των σκαφών, ιδιαίτερα των επιβατηγών και η υιοθέτηση Συστημάτων Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Ελέγχου από τα σημαντικά λιμάνια της χώρας.

 

Στο πάνελ μαζί  με τον Πέτρο Κόκκαλη ήταν οι κ. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης Μύρων Φλουρής, Αντιπεριφερειάρχης Νήσων - Π. Αττικής Γιάννης Βουτσινάς, ενώ το συντονισμό είχε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΚΟΣΜΟΥ Ηλίας Παπαθεοδώρου.

 

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Πόρο ο Πέτρος Κόκκαλης συναντήθηκε με τους δημάρχους Πόρου, κ. Γιώργο Κουτουζή, Τροιζηνίας Μεθάνων, κ. Τάσο Μούγιος και Επιδαύρου κ. Τάσο Χρόνη, καθώς και αντιδημάρχους από το δήμο Λουτρακίου και το δήμο Σπετσών.

 

bottom of page