top of page

1 δις ανθρώπων ενδέχεται να επηρεαστούν, εάν η θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2°C

Ακόμα και κατά 15 φορές ενδέχεται να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων σε περιοχές του κόσμου, που μπορούν να επηρεαστούν από την υπερβολική αύξηση της θερμοκρασίας -και την συνεπαγόμενη αύξηση της υγρασίας-, εφόσον αυτή φτάσει στους 2°C. Υπό αυτή την θερμοκρασία, σύμφωνα με έρευνα του Met Office (Meteorological Office) του Ηνωμένου Βασιλείου (δείτε πατώντας εδώ), που παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της 26ης Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26), ο αριθμός αυτός μπορεί να ανέλθει σε 1 δις από 68 εκατομμύρια, που είναι σήμερα. Μία αύξηση της θερμοκρασίας στους 4°C, από την άλλη, μπορεί να επηρεάσει τους μισούς από τους ανθρώπους της Γης.



Όταν ο δείκτης θερμικής καταπόνησης (wet bulb globe temperature - WBGT), ο οποίος υπολογίζει συνδυαστικά την θερμοκρασία και την υγρασία του ανθρώπινου οργανισμού, ξεπεράσει τους 32°C, τότε θεωρείται ότι διατρέχει εξαιρετικό κίνδυνο και βεβαίως εκείνοι για τους οποίους το ρίσκο είναι μεγαλύτερο είναι οι ευάλωτοι, εκείνοι που εργάζονται σε εξωτερικούς χώρους ή/και καταβάλλουν σωματική προσπάθεια και φυσικά οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας. Αυτό το γεγονός θα είχε τεράστιες συνέπειες στις οικονομίες των χωρών του πλανήτη, αφού λιγότεροι άνθρωποι θα μπορούσαν να εργαστούν για λιγότερες μάλιστα ώρες.


Εάν η θερμοκρασία του πλανήτη μας υπερβεί τους 4°C, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα (σ.σ. σήμερα γίνεται προσπάθεια συγκράτησης της θερμοκρασίας στον 1,5°C σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα), τότε o δείκτης θερμικής καταπόνησης θα ξεπερνάει τους ''ανεκτούς'' 32°C στις παρακάτω χώρες, όπως σκιαγραφώνται στον χάρτη, ο οποίος ακολουθεί:



Επιπλέον, ο χάρτης, που παρουσιάζεται παρακάτω, φανερώνει τις περιοχές του πλανήτη, οι οποίες είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν σοβαρό αντίκτυπο, με άλλα λόγια εξαιρετικά θερμό περιβάλλον, πλημμύρες, ξηρασίες, πυρκαγιές κ.ά.



Χώρες, οι οποίες έχουν τροπικό περιβάλλον, όπως η Βραζιλία και η Αιθιοπία, αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο. Ωστόσο, όλες οι περιοχές του πλανήτη θα επηρεαστούν.


Η ανάλυση καταλήγει στο γεγονός ότι είναι επείγουσα η ανάγκη διατήρησης της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5°C, καθώς όσο περισσότερο αυξάνεται αυτή, τόσο πιο έντονες θα είναι οι επιπτώσεις, εξαιτίας των ακραίων καιρικών φαινομένων και συνεπώς ο αντίκτυπος στην κοινωνία και στους ανθρώπους.

bottom of page