top of page

Αυξήθηκε κατά 50% η παγκόσμια ισχύς των ΑΠΕ

Updated: Feb 21

Έκθεση για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) για το έτος 2023 δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) σήμερα (11/01, δείτε εδώ). H σχετική έκθεση αναφέρεται σε τρόπους αξιοποίησης των ΑΠΕ σε τομείς της καθημερινότητάς μας, παράλληλα παρέχει λεπτομερή στοιχεία για κράτη και παρουσιάζει τις εξελίξεις και τις τάσεις στα πεδία ενδιαφέροντος.



Η παγκόσμια ετήσια ισχύς των ΑΠΕ αυξήθηκε κατά τουλάχιστον 50% το 2023 και πλέον υπολογίζεται σε 510 GW. Πρόκειται για την ταχύτερη ανάπτυξη τις τελευταίες δύο δεκαετίες και επιπλέον για τον 22ο διαδοχικό χρόνο, που οι ΑΠΕ σημειώνουν ένα νέο ρεκόρ στην προσθήκη ισχύος τους. Ακόμα, το περασμένο έτος στο κινεζικό σύστημα ενέργειας προστέθηκαν όσα φωτοβολταϊκά είχαν τοποθετηθεί μέσα στο 2022 παγκοσμίως. Τα φωτοβολταϊκά καταλαμβάνουν τα 3/4 της ισχύος των ΑΠΕ συνολικά ανά τον κόσμο.

Στόχος είναι να τριπλασιαστεί το ποσοστό των ΑΠΕ και να διπλασιαστεί ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης των έργων ενεργειακής αποδοτικότητας έως το 2030. Υπό τις υπάρχουσες κατευθύνσεις-πολιτικές και τις συνθήκες της αγοράς, η έκθεση του IEA προβλέπει ότι το 2028 η παγκόσμια ισχύς των ΑΠΕ θα είναι 7,300 GW, ενώ μέχρι το 2030 θα πρέπει να έχουμε, για να επιτευχθεί ο στόχος του τριπλασιασμού, 11,000 GW.


Μεταξύ 2023-2028 θα προστεθούν 3,700 GW και από αυτά το 95% θα είναι φωτοβολταϊκά και αιολικά. Το 2024 τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά αναμένεται να παράγουν περισσότερη ενέργεια από τα υδροηλεκτρικά. Το 2025 οι ΑΠΕ θα γίνουν, παγκοσμίως, η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ενέργειας ξεπερνώντας τον άνθρακα. Την ίδια χρόνια, τα αιολικά θα ξεπεράσουν την ισχύ της πυρηνικής ενέργειας και το 2026 θα συμβεί το ίδιο με τα φωτοβολταϊκά. Το 2028 οι ΑΠΕ θα καταλαμβάνουν το 42% του παγκόσμιου ενεργειακού μείγματος.


Παρ' όλα αυτά, το μακροοικονομικό περιβάλλον δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για επενδύσεις στον τομέα των αιολικών πάρκων αυτή την περίοδο. Ειδικά στην Ευρώπη και στη βόρεια Αμερική προκλήσεις που σχετίζονται με διαταραχές στην αλυσίδα τροφοδοσίας, υψηλότερα κόστη και άλλους απρόβλεπτους παράγοντες θέτουν εμπόδια. Τα θαλάσσια αιολικά πάρκα είναι εκείνα που έχουν πληγεί περισσότερο, καθώς το επενδυτικό κόστος σε αυτά έχει αυξηθεί κατά 20% σε σχέση με κάποια χρόνια πριν. Ενδεικτικό είναι πως στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν έργα 15 GW μέσα στο 2023.


Η έκθεση του IEA, επίσης, ασχολείται με το υδρογόνο, τα βιοκαύσιμα, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τα συστήματα θέρμανσης κ.ά.

Comments


bottom of page