top of page

8 Νοεμβρίου στην COP26: «Climate adaptation: loss and damage» και «Agriculture, land use, forestry»

H σημερινή (08/11) μέρα στην 26η Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα (COP26) είναι αφιερωμένη σε δύο φλέγοντα ζητήματα.



Συγκεκριμένα, το πρώτο, το οποίο θα παρουσιασθεί στην κεντρική COP26, έχει τίτλο «Climate adaptation: loss and damage» και αφορά στην προσαρμογή στις νέες συνθήκες, οι οποίες διαμορφώνονται προοδευτικά, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης. Επιπλέον, οι αποζημιώσεις -και συνολικά η φροντίδα- των Κρατών προς τους πολίτες, οι οποίοι έχουν υποστεί ζημίες και έχουν απωλέσει μέρος των περιουσιών τους (π.χ. καταστροφές κατοικιών, επιχειρήσεων) ή δεν μπορούν να εργαστούν επίσης εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής (π.χ. αγρότες των οποίων οι καλλιέργειες καταστράφηκαν, εξαιτίας ξηρασιών ή έντονων βροχοπτόσεων) ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο έχουν πληγεί, θα πρέπει να είναι επιβεβλημένες. Θα πρέπει, λοιπόν, για να προστατευτούμε και να φανούν ανθεκτικά τα συστήματά μας, να προσαρμόσουμε τις πόλεις μας, τις υποδομές μας, την ίδια μας την ζωή στις νέες κλιματικές συνθήκες (αυξημένη θερμοκρασία, αυξημένη στάθμη της θάλασσας κ.ά.), οι οποίες είναι πιθανό να επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο στο μέλλον, ώστε να αποτρέψουμε καταστροφές όχι μόνο υλικών αγαθών, αλλά και των ίδιων των ζωών ανθρώπων.


Η δεύτερη θεματολογία, που θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος της COP26, σχετίζεται με την γεωργία, την χρήση γης και την δασοκομία. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθούν ζητήματα που αφορούν στην χρηματοδότηση, στην συνεργασία και στην πολιτική για τον μετασχηματισμό των συστημάτων τροφίμων, ζητήματα που αφορούν στην τιμολόγηση του άνθρακα, στην πυρόσβεση, στην καινοτομία, στην «έξυπνη» γεωργία κ.ά.




bottom of page