top of page

COP26: Καταρτίστηκε το προσχέδιο - Στην τελική ευθεία οι διαβουλεύσεις για το ολοκληρωμένο κείμενο

Ήδη καταρτίστηκε το προσχέδιο -το τελικό κείμενο, για το οποίο συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις, θα δημοσιευθεί μετά τις 12 Νοεμβρίου- της 26ης Συνόδου του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP26), η οποία διεξάγεται στην Γλασκώβη και θα ολοκληρωθεί αύριο (12/11). Σε αντίθεση με ό,τι είχε συμβεί στο Παρίσι το 2015, όπου υπογράφτηκε η Συμφωνία, το ολοκληρωμένο έγγραφο της COP26 θα αποτελείται από μια σειρά από αποφάσεις και ψηφίσματα, που θα συμπληρώνουν την Συμφωνία των Παρισίων.



Οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα, βεβαίως, θα έχουν νομική οντότητα και επομένως το έγγραφο θα είναι νομικά ισχυρό. Θα είναι, επιπλέον, ένα έγγραφο, το οποίο θα συγκεντρώνει την συναίνεση όλων των Μερών και γι' αυτό πρόκειται να περιέχει λέξεις διφορούμενες. Το συγκεκριμένο προσχέδιο συντάχθηκε από την βρετανική κυβέρνηση, όμως, όπως προαναφέρθηκε, αντιπροσωπεύει όλα τα Μέρη και όχι φυσικά τις θέσεις του Ηνωμένου Βασιλείου.


Το κύριο συμπέρασμα του προσχέδιου δεν είναι άλλο από το να διατηρηθεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η αναφορά για την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα, καθώς επίσης και από τις επιχορηγήσεις γι' αυτά, αλλά και η επιτημονική τεκμηρίωση για την επείγουσα ανάγκη διατήρησης της αύξησης στον 1,5 βαθμό Κελσίου, αποτελούν «μικρές νίκες», αφού για πρώτη φορά πάρθηκαν σχετικές αποφάσεις και υπήρξαν τέτοιες παραδοχές σε COP.


Η προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες (συμπεριλαμβανομένων των αποζημιώσεων) και ο μετριασμός των κινδύνων εξαιτίας αυτών, βρίσκονται πολύ ψηλά στην λίστα των προτεραιοτήτων των κυβερνήσεων και το γεγονός ότι αναμένεται να τονιστούν στο τελικό έγγραφο της COP26 θεωρείται επιτυχία, διότι μέχρι σήμερα ήταν ζητήματα, στα οποία δεν δινόταν η απαιτούμενη έμφαση.





Ακόμα, στο προσχέδιο της COP26 δηλώνεται κατηγορηματικά ότι οι εθνικοί στόχοι για το 2030 αναφορικά με τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής είναι ανεπαρκείς και αναφέρεται πως «είναι επείγουσα η ανάγκη των Μερών να εντείνουν συλλογικά τις προσπάθειές τους». Ορισμένοι, πάντως, υποστηρίζουν ότι η λέξη «επείγουσα» θα πρέπει να αντικατασταθεί με την λέξη «υποχρεωτική», αφού συμφωνα με τα σημερινά εθνικά σχέδια οδεύουμε σε αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,4 βαθμών Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα.


Επίσης, τα ανεπτυγμένα κράτη παροτρύνονται να παρέχουν χρηματοδότηση στα αναπτυσσόμενα, ώστε να τούς προσφέρουν βοήθεια σχετικά με την προσπάθεια για την «πράσινη» μετάβασή τους. Τα αναπτυσσόμενα κράτη, ωστόσο, αντιδρούν, καθώς υποστηρίζουν ότι δεν αποσαφηνίζονται οι τρόποι με τους οποίους θα αυξηθεί η χρηματοδότηση προς αυτά από τα πλούσια κράτη και υπογραμμίζουν ότι δεν έχει τηρηθεί η συμφωνία του 2009 -η οποία θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί και να είχε τηρηθεί έως το 2020- για 100 δις δολάρια ετησίως από τα πλούσια κράτη προς τα φτωχά για την διευκόλυνση της «πράσινης» μετάβασης. Ο συγκεκριμένος στόχος λέγεται ότι θα επιτευχθεί το 2023.



bottom of page