top of page

Adaptation Gap Report 2021 (pdf)

Παρόλο που ο κόσμος επιδιώκει να ενταθούν οι προσπάθειες για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, η ανάγκη προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής γίνεται όλο και πιο επιτακτική. Η έκτη έκδοση της Έκθεσης του UNEP Adaptation Gap: The Gathering Storm εξετάζει το πώς ο κόσμος προσαρμόζεται σε αυτές τις εντεινόμενες επιπτώσεις.


Η έκθεση μεταξύ άλλων τονίζει την επείγουσα ανάγκη να ενισχυθεί η χρηματοδότηση για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Το εκτιμώμενο κόστος προσαρμογής στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι πέντε έως δέκα φορές μεγαλύτερο από τις τρέχουσες ροές δημόσιας χρηματοδότησης προσαρμογής και το χρηματοδοτικό χάσμα διευρύνεται.


Τα πακέτα ανάκαμψης από τον COVID-19 δυστυχώς αποτελούν μια χαμένη ευκαιρία για τη χρηματοδότηση της κλιματικής προσαρμογής καθώς λιγότερο από το ένα τρίτο των 66 χωρών που συμπεριέλαβαν σε αυτά χρηματοδοτούμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των κλιματικών κινδύνων έως τον Ιούνιο του 2021. Εν τω μεταξύ, το αυξανόμενο κόστος αποπληρωμής του χρέους, σε συνδυασμό με τα μειωμένα κρατικά έσοδα, ενδέχεται να παρεμποδίσουν τις μελλοντικές κρατικές δαπάνες για προσαρμογή.


Η θετική πλευρά είναι το γεγονός ότι η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή ενσωματώνεται ολοένα και περισσότερο στην πολιτική και τον σχεδιασμό. Περίπου το 79% των χωρών έχουν υιοθετήσει τουλάχιστον έναν ρυθμιστικό φορέα προσαρμογής σε εθνικό επίπεδο, κάτι που αποτελεί αύξηση 7% από το 2020. Η υλοποίηση των δράσεων προσαρμογής συνεχίζει επίσης να αυξάνεται αργά, με τους δέκα κορυφαίους δωρητές να χρηματοδοτούν περισσότερα από 2.600 έργα με επίκεντρο την προσαρμογή μεταξύ 2010 και 2019.


Συνολικά, ωστόσο, η έκθεση διαπιστώνει ότι απαιτείται περαιτέρω φιλοδοξία για την πρόοδο στον σχεδιασμό προσαρμογής, τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή σε εθνικό επίπεδο παγκοσμίως.


Κατεβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση:


AGR21
.pdf
Download PDF • 17.28MB

bottom of page