top of page

Ανακύκλωση πλαστικού στην Ελλάδα 2019: Αυτά που δεν γνωρίζουν οι Έλληνες


Ανακύκλωση πλαστικού στην Ελλάδα 2019: Περίπου 9 στους 10 Έλληνες πιστεύουν ότι η μείωση του πλαστικού μπορεί να βοηθήσει σημαντικά το περιβάλλον, ωστόσο μόνον ένας εξ αυτών γνωρίζει την πραγματική σημασία του βασικότερου σήματος της ανακύκλωσης συσκευασιών στη χώρα, του γνωστού ως Green Dot.


Ανακύκλωση πλαστικού στην Ελλάδα 2019: Σύμφωνα με διαδικτυακή έρευνα της Greenpeace, που διενεργήθηκε από τον Μάιο έως τον Σεπτέμβριο του 2019 και στην οποία συμμετείχαν 6.631 ερωτηθέντες απ΄ όλη τη χώρα, το 87,6% διατύπωσε την πεποίθηση ότι η ανακύκλωση πλαστικού μπορεί να βοηθήσει δραστικά το περιβάλλον, το 73% ανέφερε ότι η ανακύκλωση αποτελεί τη σημαντικότερη παροχή βοήθειας ενός πολίτη, ενώ οι μισοί δήλωσαν ότι η ανακυκλωσιμότητα, ή μη, ενός προϊόντος επηρεάζει πολύ τις αγορές τους. Παράλληλα, το 92% υποστήριξε ότι ανακυκλώνει κάθε εβδομάδα.


"Είναι ξεκάθαρο ότι η ανακύκλωση αποτελεί για την πλειοψηφία της κοινωνίας τη βασική απάντηση στο ζήτημα της καλύτερης διαχείρισης των σκουπιδιών μας. Συνιστά πράγματι μία βελτίωση και μία πρόοδο προς ένα καλύτερο σύστημα διαχείρισης. Ωστόσο, ειδικά στο κομμάτι του πλαστικού, η γνώση μας για το τι είναι τελικά ανακυκλώσιμο και το τι μπορεί να απορροφήσει ο κλάδος της ανακύκλωσης είναι ιδιαίτερα ελλιπής" δηλώνει ο υπεύθυνος της εκστρατείας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace, ‘Αλκης Καφετζής.


Στο πλαίσιο της έρευνας, οι πολίτες ρωτήθηκαν για τον ρόλο που πιστεύουν ότι έχει η ανακύκλωση, αλλά και για το αν έχουν βασικές γνώσεις πάνω σε πρακτικά ζητήματα.


Από τις απαντήσεις τους, διαπιστώθηκε εμφανές έλλειμμα γνώσης σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης συσκευασιών στην Ελλάδα. Ενδεικτικό είναι ότι μόνο 9,4% των πολιτών που συμμετείχαν στην έρευνα γνωρίζουν ότι το Green Dot σημαίνει πως η εταιρεία, που διαθέτει το συγκεκριμένο προϊόν στην αγορά, συμμετέχει σε κάποιο σύστημα εναλλακτικής διαχείρισης απορριμμάτων.


Συγκεκριμένα, το 52% πιστεύει ότι το σήμα συμβολίζει την ανακυκλωσιμότητα της συσκευασίας, το 12,5% ότι η συσκευασία είναι από ανακυκλωμένο υλικό και το 26% ότι είναι όλα τα παραπάνω.


Η Greenpeace σημειώνει πως η ανακύκλωση θα βελτιωθεί μόνο όταν ο πολίτης καταλάβει ότι πρόκειται για μία σύνθετη διαδικασία, η οποία εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την πολυπλοκότητα των συσκευασιών, που καλείται να διαχειριστεί.

bottom of page