Αυστραλία φωτιές: Το νέφος στάχτης, που μεταφέρεται από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, «έβαψε» καφέ τους παγετώνες και το χιόνι στη Νέα Ζηλανδία.
Αυστραλία φωτιές: Ήδη από την Πρωτοχρονιά, πολλά μέρη της Νέας Ζηλανδίας ξύπνησαν μέσα σε μια πορτοκαλόχρωμη ομίχλη ενώ ο ήλιος ανέτειλε κόκκινος, καθώς μεταφέρθηκε καπνός από τις μεγάλες πυρκαγιές της Νέας Νότιας Ουαλίας. Το πιο ανησυχητικό, ωστόσο, είναι ότι φωτογραφίες που τραβήχθηκαν στις νότιες Άλπεις την Πέμπτη έδειξαν ότι το νέφος καπνού- που φέρει σωματίδια σκόνης - έχει "βάψει" τους παγετώνες στο χρώμα της καραμέλας, γεγονός που είναι πιθανό να αυξήσει φέτος το λιώσιμο των παγετώνων κατά 30%. Η πρώην πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας, Έλεν Κλαρκ, εξέφρασε την ανησυχία της για τις μακροχρόνιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις. «Η επίδραση της ομίχλης καπνού στους παγετώνες είναι πιθανό να επιταχύνει την τήξη τους» έγραψε στο twitter, συμπληρώνοντας: «Πώς η τραγωδία μιας χώρας φέρνει δευτερογενή αποτελέσματα».
Σύμφωνα με τον Guardian, στη Νέα Ζηλανδία υπάρχουν περισσότεροι από 3.000 παγετώνες και από τη δεκαετία του 1970 οι επιστήμονες έχουν καταγράψει τη συρρίκνωσή τους κατά σχεδόν το ένα τρίτο, ενώ προβλέπουν ότι θα εξαφανιστούν εξ' ολοκλήρου μέχρι το τέλος του αιώνα. Ο καθηγητής Άντριου Μάκιντος - επικεφαλής της Σχολής Γης, Ατμόσφαιρας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Μόνας και πρώην διευθυντής του ερευνητικού κέντρου «Antarctic Research Centre» - σημειώνει ότι εδώ και δύο δεκαετίες, που μελετά τους παγετώνες της Νέας Ζηλανδίας, δεν έχει ξαναδεί τέτοια ποσότητα τέφρας να μεταφέρεται προς την περιοχή της Τασμανίας. Το συγκεκριμένο γεγονός, υποστηρίζει, είναι περισσότερο από πιθανό να αυξήσει το λιώσιμο των παγετώνων κατά 20% με 30%.
«Είναι σύνηθες να μεταφέρεται σκόνη στους παγετώνες της Νέας Ζηλανδία, αλλά θα έλεγα ότι η ποσότητα αυτή τη στιγμή είναι πρωτοφανής. Δεν νομίζω ότι έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» ανέφερε και πρόσθεσε: «Με ανησυχεί πολύ το γεγονός, ότι όλο αυτό θα κατακαθίσει στους παγετώνες».
Ο ίδιος είπε ότι το λευκό χρώμα του χιονιού και του πάγο αντανακλά τη θερμότητα του ήλιου, επιβραδύνοντας το λιώσιμο και πως όταν το λευκό αυτό «σκουραίνει», οι παγετώνες λιώνουν με ταχύτερο ρυθμό
Οι υψηλότεροι παγετώνες γύρω από το όρος Κουκ, θα μπορούσαν πιθανότατα να δεχθούν περισσότερη χιονόπτωση σύντομα, δήλωσε ο Μάκιντος, αλλά οι κατώτεροι παγετώνες μπορεί να μην δεχτούν άλλο μέχρι τον Μάρτιο και η σκόνη που θα έχει κατακαθίσει εκεί μέχρι τότε, πιθανώς να γίνει ροζ όταν θα αρχίσουν να μεγαλώνουν τα φύκια.
Οι επιπτώσεις από το φαινόμενο της τέφρας είναι πιθανό να διαρκέσουν περισσότερο από ένα χρόνο, δήλωσε ο καθηγητής, αλλά εάν η Αυστραλία συνεχίσει να βάλλεται από ακραίες πυρκαγιές και ξηρασίες, «θα είναι ένας από τους παράγοντες που θα επιταχύνουν την κατάρρευση των παγετώνων στη Νέα Ζηλανδία συνολικά», υπογραμμίζει.