top of page

Ασύλληπτο: Εξαφανίστηκαν 3 δισ. πουλιά σε ΗΠΑ και Καναδά από το 1970!

Updated: Nov 26, 2019


Τα ζώα είναι τα πρώτα θύματα της καταστροφής του περιβάλλοντος, που συντελείται από τον άνθρωπο εδώ και αρκετά χρόνια, με τις έρευνες να είναι ολοένα και πιο σοκαριστικές σχετικά με την εξαφάνιση των ειδών.

Ένα ακόμα, λοιπόν, καμπανάκι κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες, καθώς σύμφωνα με νέα μελέτη, η κρίση βιοποικιλότητας είναι ασύλληπτη: Στις ΗΠΑ και τον Καναδά χάθηκαν σχεδόν 3 δισ. πουλιά από το 1970, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 29% των πουλιών, που κάποτε ζούσαν σε αυτές τις χώρες!

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Science, δείχνει ότι ο ρυθμός εξαφάνισης των ειδών εκτιμάται να είναι σήμερα 1.000 φορές μεγαλύτερος από εκείνο που υπήρχε πριν από τον άνθρωπο.

Διαπιστώθηκε, ακόμη, ότι τα πτηνά των αγρών είχαν τη μεγαλύτερη απώλεια, με τον πληθυσμό τους να μειώνεται κατά 53% από το 1970.

"Τα βοσκοτόπια είναι πραγματικά το πιο απειλούμενο χερσαίο οικοσύστημα στη βόρεια Αμερική. Έχουμε χάσει περισσότερα στρέμματα λιβαδιών τα τελευταία χρόνια απ' ότι στρέμματα τροπικού δάσους στον Αμαζόνιο" δήλωσε ο Arvind Panjabi, επιστήμονας και συν-συγγραφέας της έρευνας.

Μείωση παρουσιάζουν επίσης τα πουλιά στα δάση, την τούντρα, την έρημο και τα παράκτια. Μάλιστα, το 90% της απώλειας αφορά 12 γνωστές οικογένειες πτηνών, όπως τα σπουργίτια, οι σπίνοι και τα κοτσύφια.

Η έρευνα δεν αναλύει τους λόγους εξαφάνισης των πουλιών. Ωστόσο, παγκοσμίως, εκτιμάται ότι τα πουλιά πεθαίνουν και αναπαράγονται λιγότερο, κυρίως λόγω της καταστροφής του φυσικού τους περιβάλλοντος από την γεωργία και την αστικοποίηση.

«Κοκτέϊλ ρύπων» απειλεί τα δελφίνια της Μάγχης

Εκτεθειμένα σε ένα «κοκτέιλ ρυπαντικών ουσιών» είναι τα δελφίνια στη Μάγχη, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες βρήκαν υψηλότερα επίπεδα τοξικών χημικών και υδραργύρου στα σώματα δελφινιών, που ζουν κοντά στις γαλλικές ακτές.

Σε δείγματα ιστού, που έλαβαν από περισσότερα από 80 δελφίνια, εντόπισαν υψηλές συγκεντρώσεις υδραργύρου στο δέρμα και πολυχλωριωμένα διφαινύλια, ή PCBs, στο λίπος.

Σε δείγματα λίπους βρήκαν επίσης και άλλες βιομηχανικές χημικές ουσίες (οι οποίες μεταφέρονται από την μητέρα στα μικρά της), όπως διοξίνες και φυτοφάρμακα.

Οι επιστήμονες υπογραμμίζουν την ανάγκη να γίνουν άμεσα περισσότερα για την αντιμετώπιση του προβλήματος της ρύπανσης των ωκεανών.

Σημειώνεται ότι η Μάγχη είναι το «σπίτι» ενός εκ των τελευταίων μεγάλων ευρωπαϊκών πληθυσμών ρινοδέλφινων, που έχουν απομείνει.

bottom of page