top of page

Climate strike: 22 λόγοι για να διαδηλώσεις κι εσύ για το Κλίμα!

Updated: Nov 26, 2019



Του Bill McKibben*

Πριν από ένα χρόνο, εμπνευσμένοι από τη νεαρή σουηδέζα μαθήτρια Greta Thunberg, νέοι από όλο τον κόσμο άρχισαν να διαδηλώνουν για το κλίμα, φεύγοντας από το σχολείο τους για λίγες ώρες κάθε Παρασκευή. Αίτημά τους, η ανάληψη δράσης ενάντια στην υπερθέρμανση του πλανήτη, που απειλεί το μέλλον τους.

Τον περασμένο Μάιο, όταν 1,4 εκατομμύρια παιδιά διαδήλωσαν σε ολόκληρο τον κόσμο, ζήτησαν από τους ενήλικες να ενωθούν μαζί τους την επόμενη φορά. Αυτή η "επόμενη φορά" είναι οι διαδηλώσεις του Σεπτέμβρη, μεγαλύτερη κινητοποίηση για την κλιματική δράση στην ιστορία του πλανήτη.

Την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου, περισσότεροι από 4 εκατομμύρια μαθητές ξεχύθηκαν στους δρόμους των πόλεων όλου του κόσμου. Αυτή την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, οι κινητοποιήσεις αναμένονται να είναι ακόμη μεγαλύτερες.

Όμως θα στεφθούν με επιτυχία στην κλίμακα που απαιτείται, αν κινητοποιηθεί και συμμετέχει πολύς κόσμος, που δεν είναι οι "συνήθεις ύποπτοι». Πολλοί βέβαια δεν μπορούν να μην εργαστούν (και πληρωθούν) μια μέρα ή δουλεύουν για εργοδότες που θα τους απολύσουν, εάν λείψουν μια μέρα από τη δουλειά. Είναι, λοιπόν, σημαντικό όσοι από εμάς έχουμε την ελευθερία να διαδηλώσουμε, να το κάνουμε.

Από τότε που δημοσίευσα το πρώτο μου βιβλίο για ένα ευρύτερο κοινό σχετικά με την κλιματική αλλαγή, 30 χρόνια πριν, είχα πολύ χρόνο για να σκεφτώ πολλούς λόγους, ώστε να κινητοποιήσω τον κόσμο να αναλάβει δράση.

Εδώ, μοιράζομαι κάποιους από αυτούς:

Διαδήλωσε, γιατί εκείνοι που συνέβαλλαν λιγότερο σε αυτή την κρίση, υποφέρουν πρώτοι και περισσότερο. Οι άνθρωποι που χάνουν τη γη τους από την ερημοποίηση και όσοι βλέπουν τα νησιά τους να βουλιάζουν κάτω από τα κύματα των ωκεανών, δεν είναι αυτοί που καίνε άνθρακα, πετρέλαιο και αέριο.

Διαδήλωσε, γιατί οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι τόσο όμορφοι και περίπλοκοι. Αλλά και τόσο ευάλωτοι.

Διαδήλωσε, γιατί ο ήλιος και ο άνεμος είναι πλέον ο πιο φθηνός τρόπος παραγωγής ενέργειας. Αν όλοι μαζί υψώσουμε το ανάστημά μας απέναντι στην πολιτική επιρροή της βιομηχανίας των ορυκτών καυσίμων, τότε μπορούμε να επιταχύνουμε την πρόοδο.

Διαδήλωσε, γιατί έχουμε ήδη εξαφανίσει τα μισά ζώα του πλανήτη από το 1970.

Διαδήλωσε, γιατί οι κυβερνήσεις μας κινούνται με επίπονα αργή ταχύτητα, αντιμετωπίζοντας την κλιματική αλλαγή -στην καλύτερη περίπτωση- ως ένα ακόμη θέμα ανάμεσα σε μία μεγάλη λίστα προβλημάτων που πρέπει να αντιμετωπίσουν.

Διαδήλωσε, γιατί αυτή είναι μία εξαιρετική ευκαιρία -και ίσως η τελευταία που έχουμε- για να μετασχηματίσουμε την κοινωνία μας προς την κατεύθυνση της δικαιοσύνης και της καλύτερης ποιότητας ζωής.

Διαδήλωσε, γιατί μας το ζητούν οι νέοι! Σε μία ευνομούμενη κοινωνία, όταν τα παιδιά έχουν ένα λογικό αίτημα, οι μεγαλύτεροι πρέπει να απαντούν καταφατικά και στην περίπτωση του κλίματος, με υπερηφάνεια και ελπίδα, που η νέα γενιά υψώνει το ανάστημά της για ζητήματα που έχουν σημασία.

Διαδήλωσε, γιατί κάθε γενιά αντιμετωπίζει κάποια μεγάλη κρίση. Η κλιματική κρίση είναι αυτή της δικής μας γενιάς.

Διαδήλωσε, γιατί τα μισά παιδιά στο Νέο Δελχί υποφέρουν από μη αναστρέψιμο πρόβλημα στους πνεύμονες, απλά και μόνο επειδή αναπνέουν τον αέρα.

Διαδήλωσε, γιατί η Exxon και όλοι οι υπόλοιποι του λόμπι των πετρελαϊκών πολυεθνικών γνώριζαν για την υπερθέρμανση του πλανήτη από τη δεκαετία του 1980 και έλεγαν ψέματα ώστε να μπορούν να μεγιστοποιούν τα κέρδη τους.

Διαδήλωσε, γιατί ό,τι κάνουμε αυτή τη δεκαετία, θα έχει επιρροή για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Διαδήλωσε, γιατί τα τελευταία καλοκαίρια η θερμοκρασία έχει αρχίσει να φτάνει τους 54 βαθμούς Κελσίου στις μεγαλουπόλεις. Το ανθρώπινο σώμα μπορεί να επιβιώσει σε αυτές τις συνθήκες, αλλά μόνο για λίγες ώρες.

Διαδήλωσε, εκτός αν θέλεις να είμαστε η πρώτη γενιά που θα αφήσει τον πλανήτη σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι τον βρήκε.

Διαδήλωσε, γιατί οι μπαταρίες είναι ακόμα πιο φθηνές – μπορούμε να αποθηκεύουμε ήλιο τη νύχτα και αέρα για τις μέρες με νηνεμία

Διαδήλωσε, γιατί ο ΟΗΕ υπολογίζει ότι οι κλιματικοί πρόσφυγες μπορεί να φτάσουν το ένα δισεκατομμύριο μέχρι το 2050.

Διαδήλωσε, γιατί οι μεγάλες τράπεζες συνεχίζουν να δανείζουν εκατοντάδες δισ. δολάρια στη βιομηχανία των ορυκτών καυσίμων. Υπάρχουν άνθρωποι που στην κυριολεξία θησαυρίζουν από την καταστροφή του πλανήτη.

Διαδήλωσε, γιατί ποιό ζώο λερώνει τη φωλιά του;

Διαδήλωσε, γιατί ιθαγενείς σε ολόκληρο τον πλανήτη προσπαθούν να προστατεύσουν το δικαίωμα στη γη τους από τις εταιρείες του λιγνίτη, του πετρελαίου και του αερίου.

Διαδήλωσε, γιατί κάθε φορά που κόβεται ένα κομμάτι του Αμαζονίου για να μεγαλώσουν μερικές ακόμη αγελάδες, η κλιματική κρίση επιδεινώνεται.

Διαδήλωσε, γιατί τα επιστημονικά δεδομένα είναι αληθινά και αδιαμφισβήτητα.

Διαδήλωσε, για να μπορείς να κοιτάξεις τα εγγόνια σου στα μάτια.

Διαδήλωσε, γιατί ο κόσμος που κληρονομήσαμε είναι ΑΚΟΜΗ πολύ όμορφος.

*Ο Μπιλ Μακίμπεν είναι ο ιδρυτής της εκστρατείας για την κλιματική αλλαγή, 350.org

Πηγή: The Nation

bottom of page