top of page

Ντέιβιντ Ατένμπορο: «Η ώρα της κρίσης έφτασε - Δεν είναι παιχνίδι» [vid]



Ντέιβιντ Ατένμπορο: «Η ώρα της κρίσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έφτασε», προειδοποιεί ο διάσημος παρουσιαστής και φυσιοδίφης.


Ντέιβιντ Ατένμπορο: «Αναβάλουμε πράγματα χρόνο με το χρόνο. Η νοτιοανατολική Αυστραλία φλέγεται γιατί οι θερμοκρασίες της Γης αυξάνονται» ανέφερε σε συνέντευξή του στο BBC News, όπου φέτος ξεκινά μια ειδική κάλυψη του θέματος της κλιματικής αλλαγής. «Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα βρίσκεται πίσω από την υπερθέρμανση του πλανήτη» τόνισε, λέγοντας ότι θεωρεί «φανερή ανοησία», που πολιτικοί και σχολιαστές δηλώνουν ότι οι φωτιές δεν σχετίζονται με την υπερθέρμανση.


Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ οι επιστήμονες υπογραμμίζουν την ανάγκη άμεσης αντίδρασης, ο ρυθμός των διεθνών διαπραγματεύσεων είναι αργός. «Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτό δεν είναι παιχνίδι», δήλωσε. Και πρόσθεσε: «Αυτό δεν είναι μόνο μια ευχάριστη, μικρή συζήτηση με επιχειρήματα που θα λήξει σε κάποιον συμβιβασμό. Είναι ένα επείγον πρόβλημα που πρέπει να λυθεί και, επιπλέον, ξέρουμε πώς να το κάνουμε. Αυτό είναι το παράδοξο... ότι αρνούμαστε να λάβουμε μέτρα που γνωρίζουμε ότι πρέπει να ληφθούν».



Αφανίζουμε την άγρια ζωή


Το 2020 είναι επίσης ένα ορόσημο για τον φυσικό κόσμο και για το αν μπορούμε να σταματήσουμε να βλάπτουμε τα οικοσυστήματα. «Στην πραγματικότητα εξαρτάται από τον φυσικό κόσμο η κάθε ανάσα αέρα που παίρνουμε και η κάθε μπουκιά φαγητού που τρώμε» υπογραμμίζει.


Μια έκθεση πέρυσι προειδοποίησε ότι πάνω από ένα εκατομμύριο είδη ζώων, εντόμων και φυτών απειλούνται με εξαφάνιση τις επόμενες δεκαετίες. Μια πιο πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι η ανάπτυξη των πόλεων, η αποψίλωση των δασών για καλλιέργεια και η αυξανόμενη ζήτηση για ψάρια είχαν μεταβάλει σημαντικά τα τρία τέταρτα της γης και περισσότερα από τα δύο τρίτα των ωκεανών. Ένας από τους εμπλεκόμενους επιστήμονες, ο καθηγητής Άντι Πέρβις, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στο Λονδίνο, λέει ότι υπονομεύοντας σημαντικά ενδιαιτήματα, «σκίζουμε το δίχτυ ασφαλείας μας και καταστρέφουμε το περιβάλλον το οποίο έχουμε ανάγκη».


Επισημαίνει την επίδραση όλων, από τη χρήση φοινικέλαιου σε επεξεργασμένα τρόφιμα και σαμπουάν μέχρι τις ανάγκες για παραγωγή γρήγορης μόδας. O καθηγητής λέει ότι «έχουμε εξάγει τις ζημίες σε χώρες που είναι πάρα πολύ φτωχές για να χειριστούν το περιβαλλοντικό κόστος αυτού που μας πωλούν».



Comments


bottom of page