top of page

Υπέρ ενός σχεδίου νόμου και μίας «Συμφωνίας των Παρισίων» για την βιοποικιλότητα η Ευρωπαϊκή Ένωση

Πρόσφατα (08/06) το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ σε ενέργειες, που θα πρέπει να γίνουν, πάνω στον άξονα της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την προστασία της βιοποικιλότητας.





Ένα εκατομμύριο από τα κατ’ εκτίμηση 8 εκατομμύρια είδη στον πλανήτη απειλείται με εξαφάνιση. Η ευρωπαϊκή στρατηγική με ορίζοντα το 2050 στοχεύει στην αποκατάσταση και βεβαίως στην διατήρηση της βιοποικιλότητας, η σημασία της οποίας για το περιβάλλον και την δημόσια υγεία (σ.σ. φαινόμενα πανδημιών) είναι μεγάλη. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενδέχεται μάλιστα, στην συνέχεια, να δημιουργήσει σχέδιο νόμου για την βιοποικιλότητα, παρόμοιο με τον ευρωπαϊκό κλιματικό νόμο. Η νέα στρατηγική, τονίστηκε, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις αλλαγές σε στεριά και θάλασσα, τους οργανισμούς συνολικά, την κλιματική αλλαγή, την μόλυνση και την είσοδο (π.χ. σε θάλασσες) «ξένων» οργανισμών σε περιβάλλοντα που δεν είναι τα φυσικά τους, όμως λόγω της κλιματικής αλλαγής βρίσκουν εκεί «καταφύγιο». Επιπλέον, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, εισηγήθηκε μια «Συμφωνία του Παρισιού» για θέματα βιοποικιλότητας ενόψει του Συνεδρίου των Ηνωμένων Εθνών, που θα λάβει χώρα τον προσεχή Οκτώβριο.


Ακόμα, μολονότι το δίκτυο των προστατευόμενων περιοχών στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι το μεγαλύτερο παγκοσμίως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επανέλαβε την ανάγκη διεύρυνσης αυτών –υπό αυστηρότερους όρους- σε ποσοστό τουλάχιστον 30% έως το 2030.


Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εξέφρασε την υποστήριξή του για την ανάληψη δράσης και σε αστικές περιοχές, αναφορικά με την βιοποικιλότητα. Για παράδειγμα, μέσω «πράσινων» στεγών σε νέα κτίρια και μέσω της απαγόρευσης χημικών παρασιτοκτόνων. Θα απαγορευτεί, επίσης, μετά από τις 31 Δεκεμβρίου του 2022 η χρήση ζιζανιοκτόνου («glyphosate»), έτσι ώστε να σταματήσει η μείωση του πληθυσμού των επικονιαστών («pollinators»), οι οποίοι είναι απαραίτητοι ως υπάρξεις στο περιβάλλον για την διατήρηση της τροφικής αλυσίδας και όχι μόνο.

bottom of page