top of page

Ευρώπη: Αναπνέουμε... θάνατο!

Updated: Nov 13, 2019




400.000 πρώιμοι θάνατοι προκλήθηκαν στην Ευρώπη το 2016, λόγω της κακής ποιότητας αέρα.


Σύμφωνα με αναφορά του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος, σχεδόν κάθε ευρωπαϊκή πόλη εκτίθεται σε επίπεδα ρύπανσης που ξεπερνούν τα υγιή!


"Η ατμοσφαιρική ρύπανση συνιστά σήμερα τον πιο σημαντικό περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία του ανθρώπου", αναφέρει.


Ο συντάκτης της αναφοράς, Αλμπέρτο Γκονθάλεθ Ορτίθ -ειδικός στην ποιότητα του αέρα- είπε ότι αν και τα επίπεδα επικίνδυνων σωματιδίων στην Ευρώπη μειώνονται, η πτώση αυτή δεν είναι αρκετά ταχεία.


"Δεν έχουμε φτάσει ακόμα τα προτεινόμενα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος επίπεδα, ενώ απέχουμε πολύ και από τα προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) επίπεδα", είπε.


Και πρόσθεσε: "Όταν καταπολεμούμε τη ρύπανση, καταπολεμούμε επίσης την κλιματική αλλαγή, καθώς και το θόρυβο και προωθούμε μια πιο υγιεινή συμπεριφορά. Έχουμε μόνο να κερδίσουμε".


Η νομοθεσία της ΕΕ απαιτεί σήμερα από τις χώρες να εκτιμήσουν το επίπεδο -κυρίως στις αστικές περιοχές- μιας σειράς ρύπων και να αναλάβουν δράση εάν ξεπεραστούν τα όρια.


Τον Ιούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από το Δικαστήριο της ΕΕ να αναλάβει δράση κατά της Ισπανίας και της Βουλγαρίας για την κακή ποιότητα αέρα, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες δεν προστατεύουν τους πολίτες από τη ρύπανση.


Τα προτεινόμενα όρια της ΕΕ καθορίζονται ανά ρύπο και το 2017, 16 από τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ -μεταξύ των οποίων η Γαλλία, το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Ισπανία, η Γερμανία και η Βρετανία- ανέφεραν τουλάχιστον μία περίπτωση υψηλότερων επιπέδων διοξειδίου του αζώτου, ενός δηλητηριώδους αερίου που βρίσκεται στην εξάτμιση αυτοκινήτων.

bottom of page