top of page

Γιατί κινδυνεύουν οι άγριες μέλισσες της Ευρώπης - Τί σημαίνει για τη γεωργία




Με εξαφάνιση απειλείται το ένα τρίτο των άγριων μελισσών της Ευρώπης, λόγω της κλιματικής αλλαγής, αλλά και της εντατικοποίησης της γεωργίας, που οδηγεί στην καταστροφή του φυσικού τους περιβάλλοντος.


Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης και των Φυσικών Πόρων (IUCN), κινδυνεύουν 16 από τα 68 είδη άγριων μελισσών, γεγονός που απειλεί την επικονίαση των καλλιεργειών, αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.


Την ίδια ώρα, σε κίνδυνο βρίσκονται και οι μέλισσες, καθώς ο αριθμός τους μειώνεται δραματικά λόγω ασθενειών.


«Από τα πέντε σημαντικότερα έντομα που γονιμοποιούν τα φυτά μεταφέροντας τη γύρη τους, τα τρία είδη είναι είδη αγριομελισσών» τονίζει η IUCN, στην οποία μετέχουν κυβερνήσεις κρατών, επιστήμονες και οργανώσεις περιβαλλοντικής προστασίας.


Μαζί με τα άλλα έντομα-επικονιαστές, οι άγριες μέλισσες συνεισφέρουν περισσότερα από 22 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην ευρωπαϊκή γεωργία, προστίθεται στην ανακοίνωση.


Οι άγριες μέλισσες -ή μπούμπουρες- είναι μεγαλύτερες από τις μέλισσες με τις οποίες συχνά μοιάζουν πολύ καθώς φέρουν κίτρινες και μαύρες ρίγες. Ζουν σε μικρές κυψέλες, μέχρι 200 έντομα κάθε φορά, και δεν φτιάχνουν κηρήθρες. Ορισμένα είδη εκτρέφονται ειδικά για να γονιμοποιούν τομάτες, πιπεριές και μελιτζάνες στα θερμοκήπια.


bottom of page