top of page

Η μελέτη για τους SDGs με τίτλο «Europe Sustainable Development Report 2021»



Για πρώτη φορά από τότε που υιοθετήθηκαν οι Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals, SDGs) του ΟΗΕ, δηλαδή από το 2015, ο μέσος όρος της επίτευξης στόχων (index score) στην Ε.Ε. δεν αυξήθηκε το 2020. Η έξοδος από την πανδημία, που προκάλεσε ο ιός Covid-19, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την περαιτέρω ανάκαμψη των κοινωνιών και για την ουσιαστική πρόοδο στην επίτευξη των SDGs, καθώς τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω του κορονοϊού, παρατηρήθηκαν φαινόμενα, που δεν ευνόησαν την ικανοποιητική απόδοση στους SDGs.



Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις μεγαλύτερες προκλήσεις αναφορικά με τους SDGs στους τομείς της βιώσιμης γεωργίας και διατροφής, του κλίματος και της βιοποικιλότητας. Η Φινλανδία, παρ' όλα αυτά, είναι η κορυφαία σε απόδοση, το 2021, στους SDGs παγκοσμίως και ακολουθείται από την Σουηδία και την Δανία. Οι χώρες, οι οποίες είναι στην κορυφή στην λίστα των SDGs, είναι ακόμα στην κορυφή και στον δείκτη «leave no one behind», με άλλα λόγια φροντίζουν να μην μείνει κανείς άνθρωπος πίσω κατά την μετάβαση, που πρέπει να είναι δίκαιη, προς ένα άλλο -πιο βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον- μοντέλο κοινωνίας.



Η Ευρώπη ηγείται παγκοσμίως στους SDGs. Aπό τις κορυφαίες 20 χώρες σε απόδοση στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, για το έτος 2021, οι 19, πλην της Ιαπωνίας, είναι ευρωπαϊκές. Ωστόσο, η Ε.Ε. δεν έχει καταστήσει προς το παρόν σαφές με ποιούς ακριβώς τρόπους θα πετύχει τους SDGs, αν και έχει χαράξει πολιτικές.


Aκολουθεί ολόκληρη η μελέτη με τίτλο «Europe Sustainable Development Report 2021»:


Europe+Sustainable+Development+Report+2021
.pdf
Download PDF • 23.26MB

Μέσω του παρακάτω συνδέσμου μπορείτε να μεταφερθείτε σε διαδραστικό χάρτη και να «εξερευνήσετε» τις αποδόσεις χωρών αναφορικά με τους SDGs:


bottom of page