top of page

Η συμφωνία ΗΠΑ – Κίνας αναθέρμανε τις υψηλές φιλοδοξίες γα την COP26

Την ενίσχυση των φιλοδοξιών τους σχετικά με την κλιματική αλλαγή ανακοίνωσαν -απρόσμενα- χθες (10/11) το βράδυ στο πλαίσιο της 26ης Συνόδου για το Κλίμα (COP26), ΗΠΑ και Κίνα. Οι δύο χώρες, που είναι οι περισσότερο υπεύθυνες παγκοσμίως για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, δεσμεύτηκαν να τις μειώσουν ακόμα περισσότερο μέσα στην τρέχουσα δεκαετία, ώστε να συμβάλλουν στην διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα. Η Κίνα, επιπλέον, δεσμεύτηκε για πρώτη φορά να μειώσει κατά 30% σε σχέση με τα επίπεδα του 2020 τις εκπομπές μεθανίου.



Αξιωματούχοι των ΗΠΑ και της Κίνας τόνισαν στις δηλώσεις τους ότι ανταγωνίζονται σε πολλά πεδία, όπως στο εμπόριο και στα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως ενεργούν ως σύμμαχοι στην καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης.


«Αμφότεροι βλέπουμε πως η πρόκληση της κλιματικής αλλαγής είναι υπαρκτή και πολύ σοβαρή. Είναι ευθύνη μας να δράσουμε συλλογικά», επεσήμανε ο Xie Zhenhua, εκ των υπευθύνων της κινεζικής κλιματικής πολιτικής από το 2009. Από την πλευρά των ΗΠΑ, ο ομόλογός του John Kerry σχολίασε: «Οι ΗΠΑ και η Κίνα δεν έχουν έλλειψη διαφορών. Ωστόσο, η συνεργασία στο κλίμα είναι ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε τον στόχο μας».


Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Frans Timmermans, δήλωσε στο Reuters: «Μέσω αυτής της συμφωνίας φαίνεται πως ΗΠΑ και Κίνα γνωρίζουν ότι το ζήτημα της κλιματικής κρίσης υπερβαίνει οποιοδήποτε άλλο και αυτό βοηθάει όλους όσοι συμμετέχουν στην COP26».

bottom of page