top of page

IEA: Τα δεδομένα της απασχόλησης στην παγκόσμια αγορά ενέργειας

Χρησιμοποιώντας 15,000 στοιχεία ως δεδομένα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency - IEA) επιχείρησε σε έκθεσή του («The World Energy Employment Report»), που δημοσιεύτηκε χθες (08/09), να σκιαγραφήσει την απασχόληση στην αγορά ενέργειας.



Η αγορά ενέργειας απασχόλησε πάνω από 65 εκατομμύρια ανθρώπους το 2019, αριθμός που είναι ίσος με το 2% της παγκόσμιας απασχόλησης. Ενδεικτικά, για φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα απασχολήθηκαν 7,8 εκ. άνθρωποι, στην αγορά ηλεκτρικών οχημάτων 13,6 εκ., για ενεργειακή αποδοτικότητα 11 εκ., για την λιγνιτική παραγωγή 6 εκ. και στην αγορά του φυσικού αερίου 4 εκ. Η Κίνα απασχολεί το 30% όσων εργάζονται στην αγορά ενέργειας παγκοσμίως (για παράδειγμα, η Ευρώπη έχει 7,5 εκ. εργαζόμενους, η Β. Αμερική 8 εκ.). Παράλληλα, 60% του ανθρώπινου δυναμικού, που απασχολείται στην αγορά ενέργειας, ασχολείται με νέα έργα. Επιπλέον, στα ορυκτά καύσιμα απασχολούνται τουλάχιστον 32 εκ. άνθρωποι.



Σε όλα τα σενάρια, που έλαβε υπόψη του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, το ποσοστό των εργαζομένων στην αγορά ενέργειας πρόκειται να αυξηθεί μέσα στα επόμενα χρόνια και παράλληλα να μειωθεί εκείνο που αφορά στις θέσεις εργασίας, οι οποίες σχετίζονται με ορυκτά καύσιμα, λόγω της δρομολογημένης παγκόσμιας «πράσινης» μετάβασης. Ακόμα, το 50% του εργατικού δυναμικού της αγοράς ενέργειας δραστηριοποιείται σε φιλικές προς το περιβάλλον πηγές ενέργειας. Εκτιμάται, μάλιστα, ότι 16 εκ. νέες θέσεις εργασίας, γύρω από την «καθαρή» ενέργεια, θα δημιουργηθούν μέχρι το 2030. Ωστόσο, το ποσοστό των γυναικών που απασχολούνται σε υψηλόβαθμες θέσεις εργασίας στην αγορά ενέργειας παραμένει χαμηλό και προσεγγίζει το 15%.


Για να μεταβείτε στη σχετική έκθεση του IEA πατήστε εδώ.

bottom of page