top of page

Ιστορική απόφαση:Tέλος στη χρηματοδότηση ορυκτών καυσίμων από το 2022



Σε μια απόφαση-ορόσημο προχώρησε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ανακοινώνοντας ότι από το 2022 θα σταματήσει να χρηματοδοτεί έργα, που αφορούν τα ορυκτά καύσιμα, μεταξύ των οποίων και το φυσικό αέριο, για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.


Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λεμέρ έκανε λόγο για μια ιστορική απόφαση, ενώ ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγερ, μίλησε για  ένα «γιγαντιαίο άλμα».


«Θα σταματήσουμε να χρηματοδοτούμε τα ορυκτά καύσιμα και θα θέσουμε σε εφαρμογή την πιο φιλόδοξη στρατηγική φιλικών προς το περιβάλλον επενδύσεων μεταξύ όλων των δημόσιων χρηματοπιστωτικών οργανισμών στον κόσμο», δεσμεύθηκε ο Χόγερ, σημειώνεται σε ανακοίνωση του θεσμού.


Η ΕΤΕπ, με έδρα το Λουξεμβούργο, είναι η επενδυτική τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η νέα πολιτική για τις επενδύσεις εγκρίθηκε σε ψηφοφορία από το διοικητικό συμβούλιο, που αποτελείται από αντιπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστήριξε τη νέα πολιτική της ΕΤΕπ, εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την «μεταβατική ρύθμιση» που προβλέπει «προοδευτική εγκατάλειψη των έργων που συνδέονται με το φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων έργων διασύνδεσης (σ.σ. δικτύων αγωγών) και αποθήκευσης αερίου, των λεγόμενων έργων κοινού ενδιαφέροντος».


Η ΕΤΕπ ανακοίνωσε επίσης ότι ευελπιστεί να «αποδεσμεύσει» έως και 1 τρισ. ευρώ που θα κατευθυνθεί σε επενδύσεις φιλικές προς το κλίμα και για τη βιώσιμη ανάπτυξη την προσεχή δεκαετία.


Να σημειωθεί ότι η επόμενη πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τάσσεται υπέρ της μεταμόρφωσης της ΕΤΕπ σε «κλιματική τράπεζα».


«Η απόφαση αυτή επιβεβαιώνει ότι η ΕΕ θα έχει επαρκή οικονομικά μέσα για να κάνει πραγματικότητα τις φιλοδοξίες της ως προς το κλίμα και αναμένεται να δημιουργήσει νέα δυναμική σε παγκόσμιο επίπεδο», σημείωσε με ικανοποίηση ο Λεμέρ.


bottom of page