«Εικόνα από το μέλλον, αν δεν αλλάξουμε δρόμο» χαρακτήρισε τα όσα είδε στη λίμνη Κάρλα και στο Δήμο Παλαμά, ο Ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Γραμματέας του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ, Πέτρος Κόκκαλης, κατά τη διάρκεια της σημερινής του περιοδείας στις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πλημμύρες τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Κατά την επίσκεψή του στη λίμνη Κάρλα ενημερώθηκε εκτενώς από το δήμαρχο Αγιάς, Αντώνη Γκουντάρα, και τους κατοίκους, για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά τον «Daniel» και τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία. Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση επιβεβαιώνει πόσο αθωράκιστη έχει αφήσει τη χώρα.
«Η Κάρλα αποτελεί το σύμβολο των αδιεξόδων και των καταστροφικών αποτελεσμάτων μιας «αναπτυξιακής» λογικής που περιφρονεί το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες, τόνισε ο Πέτρος Κόκκαλης. Η λίμνη αποστραγγίστηκε μεν για να δώσει αναπτυξιακή ώθηση στην περιοχή, η φύση όμως που δεν μπορεί να μπει στα παράλογα καλούπια των κοντόφθαλμων γραφειοκρατών, επανέφερε την Κάρλα στην πρότερη κατάστασή της, αναδημιουργώντας μια λίμνη 198 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Μια ολόκληρη τοπική κοινωνία έχασε τους κόπους μιας ζωής».
»Το master plan των Ολλανδών και της κυβέρνησης, επιμένει στην αδιέξοδη λογική του παρελθόντος. Αντίθετα, το σχέδιο που κατάρτισε η Περιφέρεια Θεσσαλίας, το οποίο επεξεργάστηκε ομάδα καταξιωμένων επιστημόνων, σε συνεργασία με τον υπηρεσιακό μηχανισμό της Περιφέρειας, απαντά στις προσδοκίες των παραγωγών και των κατοίκων της Θεσσαλίας, με τρόπο ρεαλιστικό και στρατηγικά ορθό. Το αύριο της Κάρλας και όλης της Θεσσαλίας πρέπει να σχεδιαστεί με βάση το τρίπτυχο: Σεβασμός στη Φύση, Επιστημονική Μελέτη, Διαβούλευση με την Τοπική Κοινωνία. Δεν χρειαζόμαστε άλλα φαραωνικά έργα, δεν μπορούμε να ανεχτούμε πια την κυβερνητική προχειρότητα», τόνισε ο κ. Κόκκαλης.
Ο επικεφαλής του ΚΟΣΜΟΥ άσκησε, επίσης, δριμεία κριτική στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι με την πρόταση ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας που υιοθέτησε ανοίγει την κερκόπορτα στην ιδιωτικοποίηση του νερού και πρόσθεσε ότι η πρόταση των Ολλανδών επιφέρει τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την πρωτογενή παραγωγή.
Στη συνέχεια, ο κ. Κόκκαλης επισκέφθηκε τη δομή προσφύγων στο Κουτσόχερο, όπου στεγάζονται πλημμυροπαθείς. Ο διοικητής της δομής κ. Παπαπαρίσης ενημέρωσε τον Πέτρο Κόκκαλη για τις συνθήκες που επικρατούν στη δομή, η οποία εξυπηρετεί 103 πλημμυροπαθείς και 608 πρόσφυγες από διάφορα μέρη του κόσμου.
«Οι περιβαλλοντικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες που έπληξαν τη Θεσσαλία, και η κλιματική αλλαγή είναι οι βασικές αιτίες που αναγκάζουν τους ανθρώπους είτε να διασχίσουν τα σύνορα είτε να μετακινηθούν εντός της χώρας τους, είπε εμφατικά ο κ. Κόκκαλης. Όσο δεν αντιμετωπίζεται επαρκώς η κλιματική αλλαγή τόσο περισσότερο θα βλέπουμε δομές όπως αυτή στο Κουτσόχερο. Ειδικά σε μια μεσογειακή χώρα όπως η Ελλάδα, λόγω της αυξανόμενης θερμοκρασίας και της ραγδαίας επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης, δεν έχουμε άλλο χρόνο. Πρέπει άμεσα να ληφθούν μέτρα και να παρθούν πολιτικές πρωτοβουλίες. Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου είναι καθοριστικές για το μέλλον αλλά και την επιβίωσή μας», τόνισε ο Πέτρος Κόκκαλης.
H περιοδεία του Πέτρου Κόκκαλη στη Θεσσαλία ολοκληρώθηκε με τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Παλαμά, Σωκράτη Δασκαλόπουλο, τοπικούς φορείς, οργανώσεις και κατοίκους. Ο κ. Δασκαλόπουλος μετέφερε στον κ. Κόκκαλη ότι ακόμα δεν έχουν δοθεί αποζημιώσεις από την πολιτεία για τις καταστροφές που προκάλεσε ο “Daniel” στην περιοχή. Ο επικεφαλής του ΚΟΣΜΟΥ διαπίστωσε τη γενικευμένη ανασφάλεια με την οποία ζουν οι κάτοικοι, αλλά και τη λανθασμένη κατεύθυνση των κρατικών παρεμβάσεων προκειμένου να ορθοποδήσει η περιοχή.
Ο Πέτρος Κόκκαλης υπογράμμισε την ανάγκη για χρηματοδοτήσεις που θα κινούνται σε δύο κατευθύνσεις. Αφενός στην αντιμετώπιση των καταστροφών από την κλιματική κρίση και αφετέρου στις μεγάλες επενδύσεις που χρειάζονται προκειμένου οι υποδομές να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή. Όπως τόνισε ο Πέτρος Κόκκαλης «απαραίτητη προϋπόθεση για την καλύτερη θωράκιση της περιοχής αποτελεί η κλιματική προσαρμογή, ο προσεκτικός σχεδιασμός και η προσήλωση στα επιστημονικά δεδομένα».
Σε ό,τι αφορά το δήθεν υπέρογκο οικονομικό κόστος των πράσινων προτάσεων, ο Πέτρος Κόκκαλης εξήγησε ότι στην περίπτωση της Θεσσαλίας χρειαζόντουσαν επενδύσεις της τάξης των 300 εκατομμυρίων ευρώ, όταν οι ζημίες, βάσει των πιο συντηρητικών κυβερνητικών εκτιμήσεων, είναι στα 3,5 δισεκατομμύρια. «Στον Παλαμά απαιτούνται επενδύσεις της τάξης των 100 εκατ. όταν οι ιδιωτικές μόνο ζημίες ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο, με τους κατοίκους να μην έχουν πάρει μέχρι σήμερα ούτε ευρώ. Η κλιματική αδράνεια κοστίζει και όποιος «δεν το βλέπει» πρέπει να μας εξηγήσει γιατί», τόνισε.
Τέλος, ο Πέτρος Κόκκαλης επισήμανε ότι είναι αναγκαία η σύζευξη γεωργίας, ενέργειας και ενεργειακών καλλιεργειών στη Θεσσαλία καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σχετική απεξάρτηση από τα ορυκτά εισαγόμενα καύσιμα, αλλά και στην προστασία του περιβάλλοντος.
Comments