top of page

Kλιματικό Παρατηρητήριο - 23/04/24








Τι είναι οι άνεμοι τύπου Φοέν που σαρώνουν την χώρα – Πότε υποχωρεί το φαινόμενο




Η κλιματική αλλαγή έφερε πρωτόγνωρα φαινόμενα στην χώρα μας και ένα από αυτό είναι το οι άνεμοι τύπου Φοέν που πλήττει σήμερα την χώρα μας.


Περισσότερα :


Ν. Ταχιάος: Το καλοκαίρι ξεκινούν έργα αποκατάστασης 1,4 δισ. ευρώ στην Θεσσαλία



Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε ότι «οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι, παρότι οι καταστροφές από τα καιρικά φαινόμενα είναι τεράστιες».


Περισσότερα :



Πώς «ταξιδεύει» στην Ελλάδα η αφρικανική σκόνη - Τα παράδοξα του φαινομένου τη φετινή χρονιά



Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά έφτασε στη χώρα μας η αφρικανική σκόνη, όπως επισημαίνει μιλώντας στο CNN Greece η καθηγήτρια μετεωρολογίας του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, Ελένη Φλόκα, τονίζοντας πως το φαινόμενο παρουσιάζει έξαρση το 2024.


Περισσότερα :



Θεσσαλία: Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις καταδικάζουν το σχέδιο διαχείρισης των υδάτων



Το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση των υδάτων στην πλημμυροπαθή Θεσσαλία ιδιωτικοποιεί το νερό, υποβαθμίζει το περιβάλλον και είναι «συνταγή για συνεχείς κλιματικές καταστροφές», υποστηρίζουν το WWF, η Greenpeace και δύο ακόμα περιβαλλοντικές οργανώσεις, οι οποίες μάλιστα αφήνουν αιχμές για την επιλογή της ολλανδικής εταιρείας HVA που ανέλαβε το έργο και τις «υπέρογκες» απολαβές των στελεχών της υπό σύσταση εταιρείας ΟΔΥΘ.


Περισσότερα :



Μαθητές από 5 σχολεία της Ελλάδας μιλούν για την κλιματική κρίση και τις φυσικές καταστροφές στη γειτονιά τους



Τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών και της κλιματικής αλλαγής στην γειτονιά τους επιχείρησαν να καταγράψουν μαθητές και μαθήτριες πέντε περιοχών της χώρας και συγκεκριμένα, της Αττικής, του Αιγίου, του Βόλου, της Βόρειας Εύβοιας και της Καλαμάτας.


Περισσότερα :







Φυσικές καταστροφές: Η Ασία επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή το 2023




Η Ασία ήταν “η περιοχή του κόσμου που επλήγη περισσότερο από τις καταστροφές” που οφείλονταν σε μετεωρολογικά φαινόμενα το 2023, με τις πλημμύρες και τις καταιγίδες να έχουν προκαλέσει τον υψηλότερο αριθμό θυμάτων, αποκαλύπτει σε έκθεσή του ο ΟΗΕ..


Περισσότερα :



Ταχύτερα θερμαίνεται η Ευρώπη..



Τουρίστες προσπαθούν να δροσιστούν στη μικρή πισίνα έξω από το μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Στο Αλγκάρβε της Πορτογαλίας, στη Σαρδηνία και στη Σικελία, οι δήμοι υιοθέτησαν αυστηρά μέτρα εξοικονόμησης του νερού, ενώ η Καταλωνία αντιμετωπίζει «τη χειρότερη ξηρασία του τελευταίου αιώνα».


Περισσότερα :



Eίδη προς εξαφάνιση η σοκολάτα και o καφές



Θύματα της κλιματικής κρίσης..


Περισσότερα :


Κίνα: Κόκκινος συναγερμός για καταρρακτώδεις βροχές



Η Κίνα έθεσε σήμερα, Τρίτη 23/04 σε κόκκινο συναγερμό ένα μέρος του νότιου τμήματος της χώρας εξαιτίας φονικών καταρρακτωδών βροχοπτώσεων στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, πρωτεύουσα της οποίας είναι η Γκουανγκτζόου (Καντόνα).


Περισσότερα :


Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Πορτογαλία θα μπορούσε να απειλήσει τη φιλόδοξη δράση για το κλίμα



Η Πορτογαλία ήταν μεταξύ των πιο φιλόδοξων χωρών της Ευρώπης όσον αφορά τη δράση για το κλίμα, αλλά η άνοδος της ακροδεξιάς στις πρόσφατες εκλογές θα μπορούσε να απειλήσει τα θετικά βήματα που έχει κάνει η χώρα.


Περισσότερα :



bottom of page