top of page

Κλιματική αλλαγή Ελλάδα: Το 40% της χώρας θα ερημοποιηθεί έως το τέλος του αιώνα


Κλιματική αλλαγή Ελλάδα: Ζοφερές προβλέψεις από τέσσερις περιβαλλοντολόγους για τη χώρα


Κλιματική αλλαγή Ελλάδα: Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες αναφορικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα, μιλώντας για ερημοποίηση μεγάλου μέρους της Ελλάδας, αύξηση της μέσης θερμοκρασίας και σοβαρή επιβάρυνση του κλίματος. Όπως τονίζουν, ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα: αν δεν ληφθούν μέτρα το 40% της χώρας θα οδηγηθεί σε ερημοποίηση, θα υποφέρουμε από περισσότερους καύσωνες και έλλειψη βροχών, θα θρηνούμε θύματα από πλημμύρες. Προκειμένου να αποφευχθεί το εφιαλτικό αυτό σενάριο, απαιτείται η λήψη άμεσων μέτρων, εστιάζοντας στην ανάγκη υιοθέτησης διαφορετικού τρόπου σκέψης και άρα και τρόπου ζωής.


«Σε ερημοποίηση θα οδηγηθεί το 40% της χώρας μέχρι το τέλος του αιώνα, σε περίπτωση μη προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή», προειδοποίησε ο ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, μιλώντας σε ημερίδα της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και του forum «Συγκλίσεις», στο Μουσείο της Ακρόπολης. Όπως σημείωσε, θα υπάρξει ενίσχυση του φαινομένου, καθώς οι βροχοπτώσεις θα μειωθούν σημαντικά - κυρίως στην Αν. Πελοπόννησο -, ενώ η διάρκεια της ξηρής περιόδου θα επιμηκυνθεί. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, η Δυτική Ελλάδα αναμένεται να έχει είναι πρωταθλήτρια στο δείκτη δυσφορίας [σ.σ. ο δείκτης δυσφορίας δείχνει «πόσο ζέστη αισθανόμαστε πραγματικά» με το συνδυασμό της τρέχουσας θερμοκρασίας και της σχετικής υγρασίας]. Εκτίμησε επίσης ότι η μέση θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους τρεις βαθμούς Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα. Η επιβάρυνση του κλίματος στη χώρα αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ενώ παρατηρούνταν δύο καύσωνες κάθε τριάντα χρόνια μέχρι και τις αρχές του 19ου αιώνα, πλέον το φαινόμενο εκδηλώνεται έντονα κάθε δεύτερο χρόνο. Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ το 2019, tο ένα τρίτο των ελληνικών εδαφών υπόκειται σε υψηλό δυνητικό κίνδυνο «ερημοποίησης».


Συνολάκης: Θα βλέπουμε τις ελληνικές παραλίες σε κάρτ ποστάλ


«Καλούμαστε να αλλάξουμε. Να σκεφτούμε διαφορετικά για τον τρόπο ζωής μας σε όλα τα πεδία. O διαφορετικός τρόπος σκέψης θα κάνει τη διαφορά στο μέλλον», δήλωσε, από την πλευρά του, ο ακαδημαϊκός και πρόεδρος της Ειδικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, Κώστας Συνολάκης. Στην Ελλάδα οι θάνατοι από πλημμύρες έχουν ήδη ξεπεράσει τους θανάτους από σεισμούς, ανέφερε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι το κόστος αποκατάστασης των ζημιών από πλημμύρες τα τελευταία 100 χρόνια έχει φθάσει στα 800 δισεκατομμύρια ευρώ.


«Το ακραίο αντιμετωπίζεται πλέον σαν καθημερινό. Μπορούμε να αλλάξουμε την κατάσταση και να αλλάξουμε το μέλλον μας», ανέφερε, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να «επιβραδύνουμε τις επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας». «Χωρίς άμεσα μέτρα σε μερικά χρόνια θα βλέπουμε τις περισσότερες ελληνικές παραλίες σε κάρτ ποστάλ», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Καρράς: Παγκόσμια υπαρξιακή κρίση η κλιματική αλλαγή


«Η κλιματική αλλαγή αποτελεί παγκόσμια υπαρξιακή κρίση», δήλωσε από την πλευρά του συνιδρυτής της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Κώστας Καρράς και τόνισε ότι οι πολιτικές ηγεσίες παγκοσμίως καθυστερούν σημαντικά στην ανάληψη δράσης, την ώρα που «μαζί με τη φύση κινδυνεύουν μνημεία του παγκόσμιου πολιτισμού, αλλά και οι δημοκρατικοί θεσμοί».


Όπως έκανε γνωστό, σε πανελλαδική δημοσκόπηση του 2019 στην Ελλάδα, οι πολίτες συμφωνούν - σε ποσοστό 30% - ότι η κλιματική αλλαγή είναι το μέγιστο περιβαλλοντικό πρόβλημα. «Δεν θα πετύχει η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αν δεν αλλάξουν τα πρότυπα σύγχρονης ζωής, ο σεβασμός των βασικών αξιών που συνιστούν τη θετική ταυτότητα των Ελλήνων και επικρατήσουν ενέργειες υποβάθμισης της φύσης και της βιοποικιλότητας» ανέφερε ο κ. Καρράς.


Δούκας: «Βρισκόμαστε σε ενεργειακή παγίδα»


«Ζητούμενο είναι το πώς θα ενεργοποιήσουμε όλα τα εμπλεκόμενα μέλη να συμμετάσχουν στη μάχη της κλιματικής αλλαγής» δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής, συντονιστής του προγράμματος Η2020 «Paris Reinforce», Χάρης Δούκας. Τόνισε την ανάγκη άμεσης κλιματικής δράσης, καθώς όπως είπε, «βρισκόμαστε σε μία ενεργειακή παγίδα», αφού όπως είπε «παρατηρείται μία συνεχής αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα».

コメント


bottom of page