top of page

Κλιματική κρίση: Αυτό είναι το πραγματικό κόστος των φυσικών καταστροφών [pics]



Κλιματική κρίση: Τη δεκαετία που μόλις έκλεισε οι ζημιές από φυσικές καταστροφές ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο, σημειώνοντας αύξηση σχεδόν 70% σε σχέση με την προηγούμενη δεκαετία.


Κλιματική κρίση: Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής, σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας ασφαλειών Aon (Weather, Climate & Catastrophe Insight) στο χρονικό διάστημα 2010-2019, οι οικονομικές απώλειες από φυσικές καταστροφές έφτασαν τα τρία τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ στη δεκαετία 2000 2009 ήταν 1,8 τρις. H σύγκριση ανάμεσα στις δύο δεκαετίες δείχνει ότι η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην αμερικάνικη ήπειρο.


Στις ΗΠΑ των οποίων η κυβέρνηση εξακολουθεί να εμποδίζει τη λήψη μέτρων σταθεροποίησης του κλίματος, το κόστος των φυσικών καταστροφών την περασμένη δεκαετία άγγιξε τα 900 δισεκατομμύρια δολάρια. Η άνοδος της θερμοκρασίας συσσωρεύει περισσότερη ενέργεια στα κεντρικά συστήματα αυξάνοντας τις πιθανότητες ακραίων καιρικών φαινομένων.

Στο φετινό Παγκόσμιο Οικονομικό Forum στο Νταβός το μήνυμα της Τούνμπεργκ για τους εκπροσώπους όλων των εταιριών τραπεζών Θεσμών και κυβερνήσεων ήταν σαρωτικό: «Σταματήστε αμέσως όλες τις επενδύσεις στην έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων.Σταματήστε αμέσως όλες τις επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων. Και ρευστοποιείστε τις επενδύσεις σας σε ορυκτά καύσιμα.Αυτά δεν θέλουμε να γίνουν το 2050 ή το 2030 ούτε καν το 2021. Θέλουμε να γίνουν τώρα,  Δυστυχώς, η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή κυριάρχησε μεν αλλά χωρίς δεσμεύσεις. Πράγματι, όπως διαπιστώνεται στο δημοσίευμα «ήταν το πιο πράσινο στα λόγια Νταβός όλων των εποχών».


Ο ισχυρισμός πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs ότι μόνο όσοι έχουν σπουδάσει οικονομικά δικαιούνται να ομιλούν για την κλιματική αλλαγή, έβγαλε από τα ρούχα του τον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Kρούγκμαν. «O άνθρωπος που προέβλεψε ότι οι φοροαπαλλαγές του Tραμp θα ήταν αυτοχρηματοδοτούμενες λέει ότι η Γκρέτα χρειάζεται μαθήματα Οικονομικών» έγραψε έγραψε ο Κρούγκμαν. Και όμως, «σοβαρές οικονομικές αναλύσεις λένε ότι μεγάλες μειώσεις στις εκπομπές ρύπων θα έχουν εντυπωσιακό μικρό κόστος. Αυτοί που δεν ξέρουν οικονομικά είναι οι άνθρωποι που επιμένουν ότι η προστασία του πλανήτη δεν συμβιβάζεται με την ανάπτυξη» πρόσθεσε.


bottom of page