top of page

Κλιματικό Παρατηρητήριο 14/05/2024Αγιά Λάρισας: Η κλιματική αλλαγή κατέστρεψε τη φετινή παραγωγή πρώιμων κερασιών - Απώλειες έως 90%

Ο φετινός χειμώνας ήταν πολύ ζεστός, με αποτέλεσμα να μην «κοιμηθούν» τα δένδρα, όπως θα έπρεπε και έτσι δεν έδεσαν καρπό, εξηγεί ο πρόεδρος του τοπικού αγροτικού συνεταιρισμού.


Περισσότερα:


ΥΠΠΟ: Θωρακίζεται ο αρχαιολογικός χώρος του Ηραίου στη Σάμο

Τη μελέτη πυρασφάλειας για τον αρχαιολογικό χώρο του Ηραίου στη Σάμο, ενταγμένου από το 1992 στον Κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, ολοκλήρωσε το υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο συνολικού προγράμματος προστασίας των αρχαιολογικών χώρων από τα ακραία φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής.


Περισσότερα:


Μέδουσες: Οι πρώτες καταγραφές για το 2024 στις ελληνικές θάλασσες – Γιατί οι καφέ εμφανίστηκαν νωρίτερα στον Θερμαϊκό

Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, έκαναν την εμφάνιση τους οι καφέ μέδουσες στον Θερμαϊκό κόλπο. Συνήθως συναντώνται τον Ιούνιο, ενώ φέτος έπιασαν τον… Μάη.


Περισσότερα:


Κορινθιακός κόλπος: Έργα προστασίας από διάβρωση στην ακτογραμμή σε επτά περιοχές της Αχαΐας

Μία σειρά έργων προστασίας από φαινόμενα διάβρωσης στην ακτογραμμή του Κορινθιακού κόλπου, τα οποία, σύμφωνα με τη μελέτη, προγραμματίζεται να εκτελεσθούν στην περιοχή της Αχαΐας, εξετάσθηκαν από τα μέλη της επιτροπής Περιβάλλοντος Χωροταξίας, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας, με σκοπό τη γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.


Περισσότερα:


Ένα ακόμη δύσκολο καλοκαίρι, δυστυχώς όχι το τελευταίο..

Το πραγματικό ερώτημα για τη Μεσόγειο, και κατ’ επέκταση και την Ελλάδα, δεν είναι αν το καλοκαίρι που έρχεται θα είναι θερμότερο από το προηγούμενο, αλλά αν θα είναι ψυχρότερο από το επόμενο. Αν δηλαδή οι σταδιακά υψηλότερες θερμοκρασίες που καταγράφονται εδώ και έτη αντιστοιχούν σε μια παροδική κλιματική διαταραχή ή αν πρόκειται για μια συστηματική τάση.


Περισσότερα:Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: To Παρίσι «πρασινίζει»

Επαναχρησιμοποίηση ιστορικών εγκαταστάσεων και φυσικά απορρύπανση του ποταμού Σηκουάνα. Θα κερδίσει η Πόλη του Φωτός το μεγάλο περιβαλλοντικό στοίχημα εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων;


Περισσότερα:


Τα ζώα της Ανταρκτικής καίγονται από τον ήλιο

Η τρύπα στο στρώμα του όζοντος -το προστατευτικό φράγμα αερίου στην ανώτερη ατμόσφαιρα- που εμφανίζεται κάθε άνοιξη πάνω από την Ανταρκτική, παραμένει για πολύ περισσότερο διάστημα, σε σύγκριση με πριν από τέσσερα χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι τα άγρια ζώα της Ανταρκτικής διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να καούν από τον ήλιο, σύμφωνα με νέα μελέτη.


Περισσότερα:


Κλιματική αλλαγή: Κατά πόσο κινδυνεύει να εξαφανιστεί η μεσογειακή κουζίνα

Φανταστείτε την Ισπανία χωρίς παέγια, την Ιταλία χωρίς λαζάνια, τη Γαλλία χωρίς μπαγκέτα και την Ελλάδα χωρίς χωριάτικη. Η γαστρονομία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις παραδόσεις, την κουλτούρα και τον πολιτισμό της κάθε χώρας και στο εφιαλτικό σενάριο να χαθεί έστω ένα πιάτο-σύμβολο θα μοιάζει σαν να ξεριζώνεται ένα ζωτικό όργανο από την πλούσια τοπική κουζίνα αφήνοντας δυσαναπλήρωτο κενό.


Περισσότερα:


Πολωνοί αγρότες ξεκίνησαν απεργία πείνας για την Πράσινη Συμφωνία της ΕΕ

Απεργία πείνας ξεκίνησαν πέντε Πολωνοί αγρότες διαμαρτυρόμενοι για τους περιβαλλοντικούς κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που, όπως υποστηρίζουν, τους οδηγούν στην πτώχευση.


Περισσότερα:


Οι πλημμύρες στη Βραζιλία και η μετανάστευση λόγω κλιματικής αλλαγής

Η συχνότητα εκδήλωσης καταστροφικών πλημμυρών στη νότια Βραζιλία υποχρεώνει πολλούς από τους σχεδόν 500.000 εκτοπισμένους πλημμυροπαθείς να σκέφτονται πλέον σοβαρά να ξαναχτίσουν από την αρχή πόλεις και χωριά σε μεγαλύτερο υψόμετρο.


Περισσότερα:

留言


bottom of page