top of page

Κλιματικό Παρατηρητήριο - 21/05/2024




Μεσόγειος: Πάνω από το 1/3 των υγρότοπων απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των υδάτων

Περισσότεροι από το ένα τρίτο των υγρότοπων της μεσογειακής λεκάνης απειλούνται να κατακλυσθούν από τη θάλασσα, η στάθμη της οποίας ανεβαίνει λόγω της κλιματικής αλλαγής, με κίνδυνο να καταστραφούν οικοσυστήματα πολύτιμα για τα παράκτια πτηνά, προειδοποιεί σήμερα επιστημονική μελέτη.


Περισσότερα:


Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά η ωοτοκία για τις θαλάσσιες χελώνες καρέττα - καρέττα

Η πρώτη φωλιά θαλάσσιας χελώνας καρέττα - καρέττα εντοπίστηκε στις 10 Μαΐου στον Κόλπο Λαγανά Ζακύθου, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις ότι η κλιματική αλλαγή θα επιδρούσε στην μετακίνηση της περιόδου ωοτοκίας των χελωνών.


Περισσότερα:


Για πέταμα το 90% της παραγωγής ντομάτας - Τι συνέβη κι έφερε σε απόγνωση τους παραγωγούς

Κυριολεκτικά...στράφι πάει η συντριπτική πλειονότητα της παραγωγής ντομάτας με τους παραγωγούς να έχουν περιέλθει σε απόγνωση.


Περισσότερα:


21 Μαΐου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000 - Μέρα γιορτής για τις 446 περιοχές Νatura της Ελλάδας

Το μεγαλείο της ελληνικής φύσης, ο πολύτιμος θησαυρός της βιοποικιλότητας βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος στις 21 Μαΐου, που έχει οριστεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα Natura 2000.


Περισσότερα:


Κεράσια: Για τρίτη χρονιά μειωμένη η παραγωγή - Στα ύψη και φέτος οι τιμές στο ράφι

Προβληματικά ξεκίνησε η σεζόν για το κεράσι, καθώς σύμφωνα με παραγωγούς, οι βροχές του Απριλίου και οι χαμηλές θερμοκρασίες του Μαΐου προκάλεσαν ζημιές προβλήματα στις πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες των κερασιών.

Περισσότερα:



Γιατί έρχεται αφρικανική σκόνη στην Ευρώπη;

Οι θύελλες σκόνης από τη Σαχάρα αποτελούν σύνηθες φαινόμενο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και παρατηρούνται εδώ και χρόνια. Πώς όμως σχηματίζονται, πώς κινούνται και γιατί μπορεί να είναι επικίνδυνες;


Περισσότερα:


«Ξενοδοχεία» για μέλισσες ανοίγουν τις πόρτες τους στη Νέα Υόρκη

Πώς η κλιματική αλλαγή επιδρά αρνητικά στον πληθυσμό των μελισσών και άλλων επικονιαστών.


Περισσότερα:


Ακραίος καύσωνας στο Νέο Δελχί: Το θερμόμετρο έδειξε 47,8 βαθμούς Κελσίου

Οι αρχές στο Νέο Δελχί ζήτησαν να κλείσουν νωρίτερα τα σχολεία στην ινδική πρωτεύουσα για τις καλοκαιρινές διακοπές, μια εντολή που έχει «άμεση ισχύ», όπως μετέδωσε σήμερα ο τοπικός Τύπος, λόγω των ιδιαίτερα υψηλών θεοκρασιών.


Περισσότερα:


Κλιματική κρίση: Σε κίνδυνο απονέκρωσης λόγω ζέστης το 60% των κοραλλιογενών ύφαλων

Τους τελευταίους μήνες σχεδόν τα δύο τρίτα των κοραλλιογενών υφάλων σε όλο τον κόσμο βρίσκονται σε κατάσταση θερμικού στρες και κινδυνεύουν με απονέκρωση αν δεν υποχωρήσουν γρήγορα οι ακραίες θερμοκρασίες των ωκεανών, αναφέρει η αρμόδια αμερικανική υπηρεσία.


Περισσότερα:


«Εισβολή» από τεράστιες μέδουσες στην Αρκτική

Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τους πληθυσμούς και τις κατανομές των θαλάσσιων ειδών ακόμα και στα παγωμένα νερά του Αρκτικού Ωκεανού που θερμαίνονται.


Περισσότερα:


bottom of page