top of page

Κλιματικό Παρατηρητήριο - 28/05/2024



Η Ελλάδα δεύτερη σε Γαλάζιες Σημαίες - μεταξύ 52 χωρών στον κόσμο


Πρώτος νομός στην Ελλάδα αναδείχθηκε ο νομός Χαλκιδικής, με 104 σημαίες, ενώ η Περιφέρεια της Κρήτης διατηρεί την πρώτη θέση με 146 σημαίες.


Περισσότερα:


Επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στη Θεσσαλία - Επιμορφωτικό εργαστήριο στην Καρδίτσα


Με επιτυχία συνεχίζεται η Δράση ‘Επανεκκίνηση της Μελισσοκομίας στη Θεσσαλία’ η οποία υλοποιείται από τον οργανισμό Νέα Γεωργία Νέα Γενιά. Ενδεικτικά, τον Απρίλιο πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα, με μεγάλη συμμετοχή, το πρόγραμμα κατάρτισης «Φυσικές καταστροφές: Προφύλαξη και αναπλήρωση του μελισσοκομικού κεφαλαίου» που αποτελεί μέρος της ανωτέρω Δράσης.


Περισσότερα:


Ζαγόρι: Και επίσημα πήρε την σφραγίδα Unesco


Σε μία λιτή τελετή στην κεντρική πλατεία της Βίτσας έγιναν τα αποκαλυπτήρια του σήματος του Διεθνούς Οργανισμού που θέτει υπό την σκέπη του το Ζαγόρι και τους 46 οικισμούς.

Περισσότερα:


Το 21,5% της χλωρίδας και πανίδας της χώρας αξιολογήθηκε ως απειλούμενη


Κυκλοφορεί ο επικαιροποιημένος Κόκκινος Κατάλογος των Απειλούμενων Ειδών Φυτών, Ζώων και Μυκήτων της Ελλάδας ● 1.213 είδη χαρακτηρίσθηκαν «Τρωτά», 775 κατατάχθηκαν στην κατηγορία των «Κινδυνευόντων», ενώ 453 είδη θεωρούνται ότι είναι «Κρισίμως κινδυνεύοντα».


Περισσότερα:


9ο Συμπόσιο για την Ενεργειακή Μετάβαση: Εστιάζοντας στο παρόν και το μέλλον της ενεργειακής αγοράς σε ένα ασταθές γεωπολιτικό περιβάλλον


Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 9ου Συμποσίου για την Ενεργειακή Μετάβαση, με τίτλο “Striving for Stability in a Highly Uncertain Energy World”, το οποίο διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (ΗΑΕΕ), στις 22 – 24 Μαΐου 2024, στο Maroussi Plaza Centre, στην Αθήνα.


Περισσότερα:




Ακραία ζέστη στη Νότια Ασία – Έως τους 50 βαθμούς η θερμοκρασία στο Πακιστάν


Οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες σε όλη την Ασία τον Απρίλιο μοιάζει πολύ πιθανό να επιδεινώθηκαν από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, εκτίμησε διεθνής ομάδα επιστημόνων.


Περισσότερα:


Κλιματική αλλαγή: Η Βενεζουέλα πρώτη χώρα που χάνει όλους τους παγετώνες της


Ο παγετώνας Χούμπολντ έχει σήμερα έκταση 20 στρεμμάτων και είναι «υπερβολικά μικρός για να θεωρείται παγετώνας».


Περισσότερα:


Κρίση νερού: Οι παγκόσμιες διαστάσεις και οι μεγάλοι «ασθενείς» – Τι έχει αλλάξει και τι προμηνύει το μέλλον


Η κρίση του νερού, η νέα μάστιγα της εποχής η οποία τροφοδοτείται από την κλιματική κρίση, την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού και της κατανάλωσης, την κακή διαχείριση των πόρων, την ρύπανση και τις ανισότητες έρχεται να προστεθεί στην γεωπολιτική κρίση η οποία διαταράσσει τις ισορροπίες σε διάφορες γωνιές του κόσμου.


Περισσότερα:


Φινλανδία: Σε συναγερμό η χώρα για το κύμα ζέστης που ήρθε πιο νωρίς από ποτέ


Η Φινλανδία καταγράφει έναν ασυνήθιστα θερμό μήνα Μάιο, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 25 βαθμούς Κελσίου, ένα ρεκόρ για τη χώρα, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο η μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας.


Περισσότερα:


Γιατί λιγοστεύουν τα ψάρια στις ευρωπαϊκές θάλασσες;


Συρρίκνωση κατά 75% - Κίνδυνος για την επισιτιστική ασφάλεια και τα οικοσυστήματα. Πέστροφα, σολομός, χέλι, οξύρρυγχος… οι πληθυσμοί μεταναστευτικών ειδών ψαριών του γλυκού νερού μειώνονται δραματικά απειλώντας την επισιτιστική ασφάλεια και ολόκληρα οικοσυστήματα.


Περισσότερα:


bottom of page