top of page

Κλιματικό Παρατηρητήριο - 29/05/2024



Θεσσαλονίκη: Ομπρέλα προστασίας για τα πολύτιμα πλατάνια της οδού Βαφόπουλου



Με πρώτο βήμα την επιλογή δέντρου και με τη χρήση εξιδανικευμένης εφαρμογής green tree του προγράμματος Life Clivut, καθηγητές και υποψήφιοι διδάκτορες του ΑΠΘ, πραγματοποιούν μετρήσεις και μελετούν τα χαρακτηριστικά που έχουν τα πλατάνια της κατάφυτης οδού Γ. Βαφοπούλου.


Περισσότερα:


Η MYTILINEOS υπέγραψε δύο 10ετή συμβόλαια πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας με την Keppel DC REIT για Data Centers στο Δουβλίνο



Η Keppel DC REIT και η MYTILINEOS Energy & Metals υπέγραψαν δύο μακροπρόθεσμα συμβόλαια πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας (PPA) για την παροχή ενέργειας σε δύο εγκαταστάσεις της Keppel DC REIT στο Δουβλίνο, που θα παράγεται από δύο φωτοβολταϊκά πάρκα στην Ιρλανδία.


Περισσότερα:


Πώς οι Έλληνες πλοιοκτήτες είναι η βασική κινητήριος δύναμη της πράσινης μετάβασης



Η στρατηγική σημασία της ναυτιλίας και, κατ’ επέκταση της ελληνικής ναυτιλίας, για το μέλλον του πλανήτη αναδεικνύεται επίσης μέσα από την ενεργειακή αποδοτικότητα του κλάδου. Η ναυτιλία διαδραματίζει κυρίαρχο ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, επιδεικνύοντας αξιοσημείωτη πρόοδο στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου (Greenhouse Gas – GHG).


Περισσότερα:


Ηλεκτρικά αεροπλάνα κάθετης προσγείωσης έρχονται στο Αιγαίο από τη Libra Group



Ηλεκτροκίνητα αεροσκάφη τα οποία θα μπορούν να πραγματοποιήσουν κάθετη απογείωση και προσγείωση θα έρθουν τα επόμενα χρόνια στο Αιγαίο προκειμένου να εξυπηρετήσουν τουριστικούς προορισμούς και επισκέπτες. Την μεγάλη αυτή επένδυση ξεκινά η Libra Group μέσω της θυγατρικής της εταιρείας Aria Hotels.


Περισσότερα:


Δήμος Αθηναίων: Έναρξη της «Ακαδημίας Ενέργειας»



Με στόχο την παραγωγή φθηνής πράσινης ενέργειας και την μείωση του ενεργειακού κόστους, ιδίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά, εγκαινιάστηκε η "Ακαδημία Ενέργειας", μια πρωτοβουλία του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με τη ΔΑΕΜ ΑΕ.


Περισσότερα:




Η NASA στέλνει δορυφόρο στο διάστημα για να μελετήσει την κλιματική αλλαγή



Για πρώτη φορά, δορυφόρος της NASA εκτοξεύτηκε με αποστολή του τη μελέτη της κλιματικής αλλαγής σύμφωνα με τη θερμότητα που εκπέμπουν οι πόλοι της Γης.


Περισσότερα:


Ινδία: Θερμοκρασία ρεκόρ 49,9 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε στο Νέο Δελχί



Θερμοκρασία ρεκόρ 49,9 βαθμών Κελσίου καταγράφηκε χθες, Τρίτη, στο Νέο Δελχί, πρωτεύουσα της Ινδίας, ανακοίνωσε η μετεωρολογική υπηρεσία.


Περισσότερα:


Η κλιματική αλλαγή «σπρώχνει» τα κουνούπια σε ψυχρότερες περιοχές



Όταν σκεφτόμαστε ζώα που προκαλούν τους περισσότερους θανάτους στον άνθρωπο, το μυαλό συνήθως ταξιδεύει σε ωκεανούς «αναζητώντας» ανάμεσα στα κύματα καρχαρίες, ή στην Υποσαχάρια Αφρική ακολουθώντας τις κινήσεις των λιονταριών πίσω από τους θάμνους. Και όμως, το ζώο που σκοτώνει περισσότερους ανθρώπους είναι το μικροσκοπικό κουνούπι, όχι εξαιτίας της σφοδρότητας του τσιμπήματός του, αλλά επειδή είναι φορέας ασθενειών.


Περισσότερα:


Βραζιλία: Η αποψίλωση στη σαβάνα Σεχάντου ξεπερνά αυτήν του τροπικού δάσους του Αμαζονίου



Αποψιλώθηκαν 11,1 εκατομμύρια στρέμματα το 2023, έκταση αυξημένη κατά 68% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.


Περισσότερα:


Ξηρασία: Νερό με δελτίο για 1 εκατ. κατοίκους στη Σικελία



Η Σικελία ήταν το νησί του νερού. Ταξιδιώτες θαμπώνονταν από την ομορφιά του τοπίου και τον υδάτινο πλούτο. Ποταμοί, ρυάκια, ορεινές πηγές, κρήνες, πυκνή βλάστηση στόλιζαν το μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου. Ο Άραβας χρονικογράφος Ιμπν Χαουκάλ έγραφε το 943 για τους κατοίκους του Παλέρμου πως έσβηναν τη δίψα τους «με το νερό από τα πηγάδια των σπιτιών τους» και περιγράφοντας την αφθονία του νερού έκανε λόγο για την τόσο ισχυρή ροή του που ήταν ικανή να γυρίσει δύο μυλόπετρες ταυτόχρονα.


Περισσότερα:

bottom of page