top of page

Kλιματικό Παρατηρητήριο - 19/04/24



Καλωσορίσατε στο 'Κλιματικό Παρατηρητήριο', τη στήλη όπου φωτίζουμε τις πιο επίκαιρες και σημαντικές ειδήσεις σχετικά με το περιβάλλον και την κλιματική κρίση. Εδώ, θα βρείτε ποικιλία δημοσιευμάτων από αξιόπιστες πηγές, συνοδευόμενα από αναλύσεις, γραφήματα και συζητήσεις που σκοπό έχουν να σας ενημερώσουν και να εμπλουτίσουν την κατανόησή σας για τα κλιματικά δρώμενα. Μαζί, μπορούμε να βαθύνουμε τη γνώση μας και να ενισχύσουμε την ενεργή μας συμμετοχή στην κλιματική δράση.





Ποιες είναι οι 198 «απάτητες παραλίες» – Απαγορεύονται ομπρέλες και ξαπλώστρες



Κοινή Υπουργική Απόφαση, με την οποία καθορίζονται οι «Απάτητες παραλίες», οι οποίες θεσπίστηκαν για πρώτη φορά με το νόμο 5092/2024 («Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές»), υπεγράφη από τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρο Σκυλακάκη, όπως ανακοινώθηκε.


Περισσότερα:


Αντιπυρικές ζώνες στα δάση μετά από 50 χρόνια



Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε στις 18/04/2024 ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, με τον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών σε δασικές εκτάσεις της Αττικής. Πρόκειται για αντιπυρικές ζώνες στην Πάρνηθα, στο Διόνυσο, στην Πεντέλη, στον Υμηττό, περιοχές που έχει υποδείξει η πυροσβεστική ως πιο ευαίσθητες εντός της Αττικής.


Περισσότερα :


Γενικός Δ/ντής Greenpeace: Φιλόδοξα και στη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα για τα θαλάσσια πάρκα




Για το περιβάλλον, τα θαλάσσια πάρκα και την κλιματική αλλαγή μίλησε ο Γενικός Δ/ντής Greenpeace κ. Νίκος Χαραλαμπίδης υπογραμμίζοντας ότι τα μέτρα είναι προς την σωστή κατεύθυνση.


Περισσότερα :



Ελληνο-Ισπανικό Εμπορικό Επιμελητήριο: Δράσεις για την προστασία της Μεσογείου





Το Ελληνο-Ισπανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, αναδεικνύοντας το ρόλο του ως ένα Φορέα, με επιδραστικό ρόλο στις εξελίξεις που σχετίζονται άμεσα με το περιβάλλον και την κλιματική αλλαγή στη Μεσόγειο συμμετείχε στο 9οOur Ocean Conference, το οποίο διεξήχθη στις 16 – 17 Απριλίου, στο Κέντρο Πολιτισμού –Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.


Περισσότερα :


Έρχεται δύσκολο καλοκαίρι - Μεγάλος κίνδυνος για πυρκαγιές και υψηλές θερμοκρασίες





Κανείς δεν αποκλείει να έχουμε επανάληψη του 2023 όσον αφορά τις υψηλές θερμοκρασίες και την κλιματική αστάθεια το καλοκαίρι - Μιλούν στα «Π» ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός και η μετεωρολόγος Χριστίνα Ρήγου.


Περισσότερα :





Οι μισές πόλεις της Κίνας βυθίζονται υπό το βάρος των κτιρίων και από την άντληση των υδάτων




Μία στις έξι πόλεις στην Κίνα βουλιάζει περισσότερο από 10 χιλιοστά το χρόνο.

Σχεδόν οι μισές μεγαλουπόλεις της Κίνας βυθίζονται λόγω της άντλησης νερού και το συνεχώς αυξανόμενο βάρος λόγω της ταχείας επέκτασής τους, σύμφωνα με ερευνητές. 



Απίστευτο ρεκόρ στη Σλοβενία: Έπεσε 26 βαθμούς η θερμοκρασία μέσα σε μια ημέρα




Την κλιματική αλλαγή στο πετσί τους βίωσαν οι Σλοβένοι καθώς καταγράφηκε ένα απίστευτο ρεκόρ αλλαγής θερμοκρασίας με το θερμόμετρο μέσα σε μια μέρα να πέφτει 26 βαθμούς.Η κλιματική αλλαγή στα καλύτερά της...


Περισσότερα :



Ντουμπάι: Τι είναι η «σπορά των νεφών» που οδήγησε στην ιστορική καταιγίδα




Οι εικόνες «Αποκάλυψης» στο Ντουμπάι μετά από την ιστορική καταιγίδα ρίχνουν στο τραπέζι πιθανά σενάρια ακόμα και θεωρίες συνωμοσίας.

Οι δρόμοι που έγιναν ποτάμια και οι διάδρομοι προσγείωσης που θυμίζουν λίμνη είναι τελικά ένα δείγμα της κλιματικής αλλαγής ή κάτι που προκάλεσε ανθρώπινο χέρι;


Περισσότερα :



Καμπότζη: Ανακαλύφθηκαν 700 «νέα» είδη ζώων




Απίστευτη ποικιλία άγριας ζωής στα μαγκρόβια δάση που απειλούνται από την ανθρώπινη παρέμβαση.Βίδρες, αγριόγατες ψαράδες, μοσχογαλίδες, μακάκοι, νυχτερίδες… ήταν μόνο λίγα από τα 700 «νέα» είδη που ανακάλυψαν ερευνητές στα μαγκρόβια δάση της Καμπότζης, με την ομάδα να δηλώνει «έκπληκτη» για το εύρος της βιοποικιλότητας σε μία περιοχή που απειλείται από την αποψίλωση, την ρύπανση των υδάτων από ζιζανιοκτόνα, την παραγωγή ξυλάνθρακα, την εκτροφή γαρίδας που οδηγούν στη διάβρωση του πλούσιου οικοσυστήματος και την καταστροφή των ενδιαιτημάτων των ζώων.


Περισσότερα :


Ισπανία: Οι πισίνες των ξενοδοχείων το νέο πεδίο μάχης με φόντο τη λειψυδρία



Με τον τουρισμό να αποτελεί πυλώνα για την οικονομία της χώρας, οι πισίνες των ξενοδοχείων είναι το πιο πρόσφατο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ισπανία στη μάχη της με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και οι τοπικές αρχές προσανατολίζονται σε αυστηρούς ελέγχους όσον αφορά τη χρήση του νερού για να αποτρέψουν την έλλειψη στις νότιες περιοχές, αναφέρουν οι FT.


Περισσότερα :











bottom of page