top of page

LNG: Μία ακμάζουσα αγορά

Updated: Jul 9, 2021

Περίπου μια δεκαετία πριν, μόλις 23 χώρες είχαν πρόσβαση σε LNG (Liquefied Natural Gas), ενώ σήμερα οι χώρες που εισάγουν υγροποιημένο φυσικό αέριο έχουν ανέλθει σε 43. Η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο ήταν 356 εκ. τόνους το 2019 και αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,8% από το 2020 έως το 2027.



Η αγορά LNG ευνοείται κυρίως από την ανάπτυξη αγωγών, από κυβερνητικές αποφάσεις, από την ζήτηση για φυσικό αέριο και από τις διακυμάνσεις στις τιμές του πετρελαίου. Παράλληλα, νέες τεχνολογίες, όπως το FSRU (floating storage and regasification unit – πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης) και η υπόγεια αποθήκευση φυσικού αερίου, δημιουργούν ένα πλαίσιο, που ενθαρρύνει την δράση γύρω από το LNG.


Η είσοδος στην αγορά LNG χωρών, όπως η Κίνα, έχει οδηγήσει σε ουσιώδη άνοδο συνολικά την αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου. Μάλιστα, πάνω από εκατό δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα LNG αναμένεται να παραδοθούν από το 2018 έως το 2023. Η μεγαλύτερη ποσότητα αυτού προέρχεται από την Αυστραλία και τις ΗΠΑ και απορροφάται κυρίως από την ασιατική αγορά.



Το φυσικό αέριο πρόκειται να αυξηθεί κατά 0,9% από το 2020 έως το 2035 και είναι το μόνο ορυκτό καύσιμο που υπολογίζεται να σημειώσει άνοδο και πέραν του 2030. Η άνοδός του ενδέχεται να κορυφωθεί το 2037. Ωστόσο, από το 2035 έως το 2050 η ζήτηση για φυσικό αέριο θα μειωθεί, υπολογίζεται κατά 0,4%.


Από την άλλη, η ζήτηση για LNG αναμένεται να αυξάνεται 3,4% ετησίως έως το 2035. Στην συνέχεια, από το 2035 έως το 2050 η ζήτηση για υγροποιημένο φυσικό αέριο θα μειωθεί, όμως άνοδος θα παρατηρείται και πάλι, κατά 0,5%. Οι ηγετικές θέσεις μεταξύ των «παικτών» της αγοράς θα επαναπροσδιοριστούν και η Κίνα προβλέπεται ότι θα αναλάβει τα ηνία.


Το φυσικό αέριο σχεδιάζεται να αντικαταστήσει άλλα καύσιμα, περισσότερο ρυπογόνα και το γεγονός πως η μετάβαση προς «καθαρές» μορφές ενέργειας έχει ήδη δρομολογηθεί, θα ευνοήσει την συγκεκριμένη αγορά (σ.σ. βεβαίως δεν είναι το ίδιο φιλικό, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προς το περιβάλλον, αλλά κρίνεται ότι είναι περισσότερο φιλικό από το πετρέλαιο και τον άνθρακα). Έτσι, μέχρι το 2024 η ζήτηση για φυσικό αέριο θεωρείται ότι θα ξεπεράσει κατά 7% τα προ-Covid επίπεδα (2019). Μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια, επιπλέον, αναφέρεται ότι θα αυξηθούν κατά 25% οι παραγγελίες για πλοία LNG.


bottom of page