top of page

Θλίψη: Πέθανε ο τελευταίος θηλυκός Ρινόκερος της Σουμάτρας στη Μαλαισία

Updated: Nov 24, 2019



Ο ρινόκερος της Σουμάτρας εξαφανίστηκε στη Μαλαισία, μετά το θάνατο του τελευταίου θηλυκού του είδους, που υπέκυψε στον καρκίνο, ανακοίνωσαν οι ζωολόγοι.


Σύμφωνα με τον Guardian, ο 25χρονος ρινόκερος, που ονομάστηκε Ιμάν, υπέφερε από όγκους της μήτρας από την αιχμαλωσία του τον Μάρτιο του 2014.


"Ο θάνατος της Ιμάν ήρθε μάλλον νωρίτερα από ό, τι περίμεναμε, αλλά γνωρίζαμε ότι είχε αρχίσει να υποφέρει από δυνατούς πόνους", δήλωσε ο Augustin Tuuga, διευθυντής του τμήματος άγριας ζωής της Σαμπάχ.


"Παρά το γεγονός ότι γνωρίζουμε ότι αυτό θα συμβεί νωρίτερα και όχι αργότερα, είμαστε πολύ λυπημένοι με αυτή την είδηση", πρόσθεσε η Christina Liew, υπουργός περιβάλλοντος της Σαμπάχ.



Η Ιμάν διέφυγε από τον θάνατο αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια, λόγω αιφνίδιας μαζικής απώλειας αίματος -, ωστόσο οι υπάλληλοι της άγριας ζωής κατάφερναν κάθε φορά να την θεραπεύουν.

Κράτησαν επίσης τα ωάρια της για μια πιθανή συνεργασία με άλλους επιστήμονες, προκειμένου να αναπαράξουν το κρίσιμα απειλούμενο είδος, μέσω προγραμμάτων τεχνητής γονιμοποίησης.






Ο τελευταίος αρσενικός ρινόκερος της Σουμάτρα στη Μαλασία πέθανε το Μάιο, ενώ ένας ακόμα θηλυκός ρινόκερος πέθανε σε αιχμαλωσία το 2017. Οι προσπάθειες για την αναπαραγωγή τους αποδείχθηκαν μάταιες.


Ο ρινόκερος της Σουμάτρα είναι το μικρότερο από τα είδη ρινόκερου. Κάποτε κινούνταν σε όλη την Ασία μέχρι την Ινδία, αλλά ο αριθμός του έχει μειωθεί δραστικά, λόγω της αποψίλωσης και της λαθροθηρίας. Η WWF εκτιμά ότι έχουν απομείνει μόνο περίπου 80 ζώα, που ζουν κυρίως στην άγρια φύση στη Σουμάτρα.


Η απομόνωσή τους σημαίνει ότι σπάνια αναπαράγονται, με αποτέλεσμα η εξαφάνισή τους να είναι βέβαιη σε λίγες δεκαετίες, σύμφωνα με το Διεθνές Ίδρυμα για τον Ρινόκερο.


Η κόκκινη λίστα της Διεθνούς Ένωσης Προστασίας της Φύσης δείχνει ότι τόσο ο ρινόκερος της Σουμάτρα όσο και ο Μαύρος ρινόκερος και ο ρινόκερος της Ιάβα, κινδυνεύουν με εξαφάνιση.


Οι ρινόκεροι δολοφονούνται για τα κέρατα τους, που πωλούνται στη μαύρη αγορά, λόγω των υποτιθέμενων ιατρικών χαρακτηριστικών τους. Τα κέρατα αλέθονται και καταναλώνονται ως θεραπεία για πυρετούς ή σπασμούς, αν και είναι κατασκευασμένα κυρίως από κερατίνη, το ίδιο υλικό που κάνει τα μαλλιά και τα νύχια.


bottom of page