top of page

Μάλαμα: "Φτώχεια και ύφεση, όπου γίνονται εξορύξεις χρυσού" (video)



"Φτώχεια και ύφεση συναντά κανείς σε όλες τις περιοχές των Βαλκανίων που γίνονται εξορύξεις χρυσού" δήλωσε μεταξύ άλλων η βουλευτής Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα, σε εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενάντια στις εξορύξεις χρυσού.


Συγκεκριμένα, την εκδήλωση διοργάνωσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης και Στέλιος Κούλογλου στις Βρυξέλλες στις 20 Νοεμβρίου, με τίτλο “Gold mining. A dirty business”.


Αναφερόμενη στην υφεσιακή διάσταση της εξόρυξης χρυσού στη Χαλκιδική, η κ. Μάλαμα μίλησε για στοιχεία που σχετίζονται με τη διεύρυνση της φτώχειας και της αποανάπτυξης στις περιοχές όπου λαμβάνουν χώρα τέτοιου είδους επενδύσεις, ενώ υπογράμμισε επίσης την ασυμβατότητα αυτού του τύπου επενδύσεων και με την προστασία της πολιτιστικής και αρχαιολογικής κληρονομιάς.


"Η εξόρυξη χρυσού έχει καταδικάσει τη Βορειοανατολική Χαλκιδική σε διαρκή ύφεση και σε αποκλεισμό από τις επενδύσεις που εξελίσσονται στον υπόλοιπο Νομό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αξιοποίηση των πόρων των προγραμμάτων Leader για την ανάπτυξη των τουριστικών καταλυμάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αναπτυξιακής Εταιρίας Χαλκιδικής ένα στα δύο τουριστικά καταλύματα που εντάχθηκαν σε προγράμματα στη συγκεκριμένη περιοχή έκλεισε σε λιγότερο από δέκα έτη. Την ίδια στιγμή στον υπόλοιπο Νομό ο αριθμός των κλινών έχει διπλασιαστεί. Επίσης, υποστηρίχθηκαν οι παραγωγικοί κλάδοι με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, περισσότερα από εκείνα που έχει επενδύσει η eldorado για τις εξορύξεις της και τα οποία ποτέ δεν έφτασαν στην τοπική οικονομία. Ο αριθμός των ανέργων και των μακροχρόνια ανέργων είναι υπερδιπλάσιος σε σύγκριση με τον υπόλοιπο Νομό. αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι κλάδοι της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, οι οποίοι επίσης πλήττονται βάναυσα" ανέφερε.


Και πρόσθεσε: "Ως προς το ζήτημα της υποβάθμισης της αρχαιολογικής κληρονομιάς είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι για τις επενδύσεις αυτές δεν εφαρμόζεται ο αρχαιολογικός νόμος. Το Υπουργείο Πολιτισμού συναινεί σταθερά στην καταστροφή των αρχαιοτήτων προς όφελος πάντα της εταιρίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η καταστροφή του αρχαιολογικού χώρου των Σκουριών και η διάνοιξη στη θέση του ενός ορύγματος open pit. Το γνωρίζετε όλοι πολύ καλά, όσοι είστε από την περιοχή. Αντίστοιχη βαρβαρότητα και σε ολόκληρη τη Χαλκιδική που είναι η γενέτειρα του Αριστοτέλη και κεντρικό σημείου του αρχαίου μακεδονικού πολιτισμού. Σε όλη αυτή την περιοχή δεν έχει διενεργηθεί ούτε μία ανασκαφή και δεν υπάρχει ούτε ένας αρχαιολογικός χώρος. Η σύληση των αρχαιοτήτων βαδίζει χέρι χέρι και με την εξόρυξη χρυσού".



bottom of page