top of page

Οι καύσωνες του μέλλοντος και οι επιπτώσεις τους

Οι καύσωνες ευθύνονται για χιλιάδες θανάτους ανθρώπων κάθε χρόνο και γίνονται ακόμα πιο έντονοι όσο η θερμοκρασία του πλανήτη αυξάνεται. Το ενδεχόμενο ακραίου καύσωνα, ο οποίος καταγραφόταν μία φορά στα 50 χρόνια, πλέον είναι πέντε φορές πιο πιθανό, τονίζεται σε μελέτη του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού, με τίτλο «Extreme heat: Preparing for the heatwaves of the future», που κυκλοφόρησε στις 10 Οκτωβρίου.



Οι πόλεις βρίσκονται στο επίκεντρο των καυσώνων. Έως το 2050 θα παρατηρηθεί άνοδος 700% ανθρώπων, κυρίως φτωχών, που θα ζουν κάτω από συνθήκες ακραίας ζέστης σε πόλεις. Η μεγαλύτερη αύξηση προβλέπεται στη δυτική Αφρική και στην βορειοανατολική Ασία. Είναι, άλλωστε, γνωστό ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης επηρεάζουν δυσανάλογα ανθρώπους ανά την υφήλιο και πως εκείνοι που ευθύνονται λιγότερο για τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου είναι αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο από την κλιματική αλλαγή.


Ζημία παρατηρείται, φυσικά, και στις γεωργικές δραστηριότητες. Οι οικονομικές απώλειες, εξαιτίας ακραίων καυσώνων, ανήλθαν στα 280 δις δολάρια το 1995 και έως το 2030 θα έχουν ανέλθει στα 2,4 τρις δολάρια. Οι χώρες με τα χαμηλότερα εισοδήματα θα υποστούν τις μεγαλύτερες οικονομικές ζημίες.


Ο περιορισμός της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου και εφόσον η θερμοκρασία δεν φτάσει στους 2 βαθμούς Κελσίου, θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα 420 εκ. άνθρωποι να μην εκτεθούν σε συνθήκες ακραίων καυσώνων.


Από το 2010 μέχρι το 2019, επιπλέον, καταγράφηκαν 38 καύσωνες, που οδήγησαν σε 70,000 θανάτους. Παράλληλα, τα τελευταία 10 χρόνια, εξαιτίας ακραίων συνολικά καιρικών φαινομένων, 410,000 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους.


*Για να διαβάσετε την μελέτη πατήστε εδώ.

bottom of page