top of page

Ούσκο: Η μοναδική αρκούδα στον κόσμο με αναπηρικό αμαξίδιο, δεν ζει πια [video]

Updated: Nov 30, 2019Ο Ούσκο, ο μαχητής της ζωής, που κατάφερε να γίνει η πρώτη αρκούδα στον κόσμο με αναπηρικό αμαξίδιο, δεν βρίσκεται πια στη ζωή.


Στον Ούσκο διαγνώστηκε νεφρική ανεπάρκεια, πριν από λίγες ημέρες, η κατάστασή του είχε ραγδαία επιδείνωση και τελικά την Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, υπέκυψε.


Την είδηση ανακοίνωσε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ, ο οποίος είχε δεχθεί στις εγκαταστάσεις του για περίθαλψη το αρκουδάκι πριν 4 χρόνια.


Και ενώ οι κτηνίατροι διαβεβαίωναν ότι ο Ούσκο έχει σπασμένη σπονδυλική στήλη και δεν θα μπορέσει ποτέ να περπατήσει ξανά, οι υπεύθυνοι της οργάνωσης πίστεψαν σε ένα "θαύμα"!


Αναζητώντας μια λύση, απευθύνθηκαν στον κατασκευαστή αναπηρικών αμαξιδίων Βασίλη Τζιγκούρα (+2 feet), ο οποίος σχεδίασε εξ' ολοκλήρου ένα ειδικό αμαξίδιο για να διευκολύνει στην κίνηση τον μικρό αρκούδο.

Μια αρκούδα πρότυπο για όλους


Σύμφωνα με την οργάνωση, "ο Ούσκο ήταν μία αρκούδα πρότυπο για όλους και σύμβολο θέλησης. Η αναπηρία στα πίσω πόδια του δεν στάθηκε εμπόδιο, αλλά ούτε και περιόρισε τη διάθεσή του για ζωή και παιχνίδι".


Γνώρισε από πολύ μικρός το σκληρό πρόσωπο των ανθρώπων, αφού σκότωσαν τη μητέρα του και τον εγκατέλειψαν τραυματισμένο, μόνο του στο δάσος. Ήρθε στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2015 για να του γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις στην Κτηνιατρική Σχολή υου Αριστοτελείου Πανεπιστήμου Θεσσαλονίκης και διαπιστώθηκε ότι είχε σπασμένη σπονδυλική στήλη και πως δεν θα μπορέσει ποτέ να περπατήσει κανονικά.


Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ απευθύνθηκε μάλιστα ακόμα και σε εξειδικευμένους κτηνίατρους και κλινικές στο εξωτερικό, όμως όλοι συμφωνούσαν στην αρχική διάγνωση.


Οι πιθανότητες δεν ήταν με το μέρος του. Ωστόσο, οι φροντιστές και οι κτηνίατροι του Ούσκο διέκριναν σε αυτόν μια απίστευτη δύναμη και τρομερή θέληση για ζωή και αποφάσισαν να κάνουν κάτι πρωτοποριακό: να δοκιμάσουν την εφαρμογή ενός ειδικού αμαξιδίου σχεδιασμένο για εκείνον, ώστε να μπορεί να κινείται ελεύθερα.


Πράγματι ο Ούσκο δέχτηκε γρήγορα το αμαξίδιο και προσαρμόστηκε στη νέα του καθημερινότητα. Καθώς μεγάλωνε χρειάστηκε να αλλάξει τρία διαφορετικά αμαξίδια συνολικά κι έτσι έγινε παγκοσμίως γνωστός ως η πρώτη αρκούδα και μια από τις σπάνιες περιπτώσεις άγριων ζώων που χρησιμοποίησαν αναπηρικό αμαξίδιο.


Προκειμένου να κινείται ελεύθερα ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ διαμόρφωσε τον χώρο όπου ζούσε, ώστε να μην υπάρχουν εμπόδια. Παράλληλα κατασκευάστηκε μία πισίνα, στην οποία λάτρευε να μπαίνει, αλλά και διάφορα παιχνίδια με τα οποία έπαιζε καθημερινά. Κάθε χρόνο λίγο πριν τις γιορτές, οι φροντιστές τού έδιναν το χριστουγεννιάτικο δώρο, ένα κουτί γεμάτο λιχουδιές τις οποίες απολάμβανε! Δυστυχώς φέτος δεν πρόλαβε να απολαύσει ένα ακόμα...


Η ιστορία του άγγιζε κυρίως τα μικρά παιδιά


Αγαπήθηκε από χιλιάδες κόσμου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η ιστορία του συγκίνησε πάρα πολλούς ευαισθητοποιημένους πολίτες, οι οποίοι με τη συνδρομή τους υιοθέτησαν τον Ούσκο και υποστήριξαν τον ΑΡΚΤΟΥΡΟ στο δύσκολο έργο της φροντίδας του.


Συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ελληνικών και διεθνών Μέσων Ενημέρωσης όπως το BBC, το National Geographic, το Γαλλικό και το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Η ιστορία του και η δύναμη με την οποία αντιμετώπισε τις δυσκολίες άγγιζε ιδιαιτέρως τις ψυχές των μικρών παιδιών. Ο Ούσκο έγινε ο αγαπημένος τους αρκούδος, του έστελναν λιχουδιές και ζωγραφιές με το πορτρέτο του, ρωτούσαν για τα νέα του, εμπνέονταν από την αποφασιστικότητά του.


Ο Ούσκο όμως ήταν παράδειγμα ακόμα και για όλους εμάς στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ. Στην σύντομη διάρκεια της ζωής του μας δίδαξε την ομορφιά της διαφορετικότητας και τη σημασία που έχει να παλεύεις και να μην εγκαταλείπεις την προσπάθεια, ακόμα και αν όλα γύρω σου φαίνονται δύσκολα και ακατόρθωτα!
*Ο Βασίλης Τζιγκούρας, βαθιά φιλόζωος και ευαισθητοποιημένος σε θέματα αναπηρίας, έχει αφιερώσει τη ζωή του στην ανακούφιση και εξυπηρέτηση των ανάπηρων ζώων, κατασκευάζοντας αμαξίδια, με βεβαίωση καταλληλότητας από τη Χειρουργική Κλινική του Τμήματος Κτηνιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.


Με σύνθημά του "η αναπηρία δεν είναι καταδίκη", στόχος του είναι να μειωθούν οι ευθανασίες ανάπηρων ζώων και να έχουν την ποιότητα ζωής που αξίζουν.


Η εταιρία του +2 feet παλεύει να περπατήσει όσα περισσότερα αναπηράκια μπορεί. Μέχρι σήμερα έχει κατασκευάσει αμαξίδια για σκύλους, γατούλες, μια χελώνα, ένα κατσικάκι, μία πάπια, ένα ινδικό χοιρίδιο, ένα αγριογούρουνο και φυσικά για τον Ούσκο.Comments


bottom of page