top of page

Παραλίες Ελλάδα: 41,5 τόνοι απορρίμματα σε 2 χρόνια - Αυτό είναι το πιο συχνό σκουπίδι



Παραλίες Ελλάδα: Από μπαταρίες μέχρι... μηχανάκια βρέθηκαν σε ελληνικές παραλίες και στο βυθό της θάλασσας, μετά τους καθαρισμούς, που πραγματοποίησε το Ίδρυμα Αθανασίου Κ. Λασκαρίδη


Παραλίες Ελλάδα: Με πρωτοβουλία του Ιδρύματος, με τη συνδρομή του «Τυφώνα» - ενός 72μετρου τελευταίας τεχνολογίας σκάφους του Ιδρύματος - και σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Αιγαίου και Πατρών, εθελοντές, μέλη των τοπικών κοινωνών, μαθητές, σχολεία, περιβαλλοντικούς φορείς και οργανώσεις, τα τελευταία δύο χρόνια, πραγματοποιήθηκαν 310 καθαρισμοί, και μαζεύτηκαν 41,5 τόνοι απορριμμάτων. Ταυτόχρονα έγινε συλλογή επιστημονικών δεδομένων, στο πλαίσιο του προγράμματος Sea Change Greek Islands. «Η ρύπανση των ακτών και του βυθού της θάλασσας είναι ένα φαινόμενο σοβαρής απαξίωσης του δημόσιου χώρου» δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Αγγελική Κοσμοπούλου, εκτελεστική διευθύντρια του Κοινωφελούς Ιδρύματος.

Και πρόσθεσε: «Αυτό που απαιτείται είναι να δοθεί προτεραιότητα στο περιβάλλον, καθώς πρόκειται για ζήτημα που έχει να κάνουν με την υγεία μας και την υγεία των παιδιών μας, αλλά και την οικονομική ανάπτυξη του τόπου μας». Πρωτίστως, επεσήμανε η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος, όσον αφορά τη διαχείριση των απορριμμάτων, «απαιτείται αλλαγή νοοτροπίας, να εκμεταλλευτούμε τις διαθέσιμες χρηματοδοτήσεις και να κάνουμε κάτι που θα είναι ευκολότερο και ανταποδοτικό προς τους Δήμους. Να ζητήσουμε περισσότερα και να φτιάξουμε καλύτερες πολιτικές. Χρειάζεται να αλλάξουμε. Και όλοι μπορούμε να αλλάξουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.


Αυτό είναι το πιο συχνό σκουπίδι

«Το πρώτο, και καταιγιστικά συχνότερο απόρριμμα στις ελληνικές ακτές είναι τα αποτσίγαρα» δήλωσε η κ. Κοσμοπούλου, κατά την παρουσίαση των δράσεων του Ιδρύματος για το θαλάσσιο περιβάλλον, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής.


Μάλιστα, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος, το περυσινό καλοκαίρι, στην παραλία της Βαγιάς στη Σέριφο, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά "ζώνη" καπνίσματος, με ειδικά διαμορφωμένους κάδους. Αν και κάποιοι καπνιστές προέβησαν σε αρνητικά σχόλια, η ανταπόκριση ήταν στη συντριπτική πλειοψηφία των λουομένων πολύ θετική, ιδιαίτερα από οικογένειες με παιδιά, και τα αποτελέσματα σημαντικά: Περισσότερες από 4.500 γόπες κατέληξαν στον κάδο και όχι στην παραλία.

Όπως έγινε γνωστό, πρόθεση της Δημοτικής Αρχής του νησιού είναι να εφαρμόσει το μέτρο σε όλες τις ακτές του νησιού, ενώ η δράση ήταν μεταξύ των finalist στα Innovation and Politics Awards στο Βερολίνο.


Πέρα από τα χιλιάδες αποτσίγαρα που κατακλύζουν τις ακτές μας, τα ευρήματα των καθαρισμών του Ιδρύματος, τόσο στον βυθό των θαλασσών όσο και στις παραλίες ήταν συγκλονιστικά: Με κυρίαρχα τα πλαστικά και μικροπλαστικά απορρίμματα, σε ποσοστό 78%, έγινε συλλογή από μπουκάλια, φελιζόλ, καπάκια, αλιευτικά εργαλεία, μέχρι και λάστιχα, μπαταρίες, καρότσια σούπερ μάρκετ αλλά και μηχανάκια(!).



bottom of page