Στο TRT και στην εκπομπή «Κεντρική Ελλάδα Καλησπέρα», με τον Σωτήρη Πολύζο, μίλησε ο Πέτρος Κόκκαλης, Ευρωβουλευτής των Πρασίνων και Γραμματέας του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ, με αφορμή την πρόσφατη περιοδεία του σε περιοχές της Θεσσαλίας.
Απαντώντας στην ερώτηση του κ. Πολύζου σχετικά με τις συνθήκες που οδήγησαν στις μεγάλες καταστροφές που έφερε ο «Daniel» στη Θεσσαλία, ο Πέτρος Κόκκαλης ανέφερε ότι το ζήτημα που τίθεται είναι η συνολική ανασυγκρότηση της περιφέρειας της Θεσσαλίας. Θα πρέπει να επανασχεδιαστούν και να επαναλειτουργήσουν οι υποδομές εκείνες που εξασφαλίζουν την προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και της παραγωγικής ικανότητας της περιφέρειας.
Τόνισε ότι ούτε ο «Ιανός», ούτε ο «Dianel», ούτε ο «Elias», είναι θεομηνίες, αλλά είναι η κατάσταση του κλίματος που θα βιώνουμε από εδώ και εμπρός, λόγω της ανθρωπογενούς παρέμβασης και της απουσίας κυβερνητικής πολιτικής για το μετριασμό της κλιματικής κρίσης.
«Αυτή την πραγματικότητα είδα όταν είχα έρθει στη Θεσσαλία, μετά τον Ιανό αλλά και τώρα, ανέφερε ο Πέτρος Κόκκαλης, επισημαίνοντας ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Είναι μία τεράστια ζημία που έχουν υποστεί, χωρίς να φταίνε σε κάτι, οι κάτοικοι της Θεσσαλίας. Είναι μία κυβερνητική αδράνεια ετών, απέναντι στην προετοιμασία και προσαρμογή των υποδομών στις συνθήκες της κλιματικής κρίσης».
Με αφορμή τη επίσκεψη Μητσοτάκη στη Θεσσαλία, 7 μήνες μετά τον Daniel και τον Elias, ο κ. Κόκκαλης τόνισε, «Στην περιοδεία μου τις προηγούμενες μέρες συνάντησα μεγάλη απελπισία και αγωνία από ανθρώπους που τα χωράφια τους δεν είναι πλέον προσβάσιμα, από δημάρχους που δεν έχουν τύχει βοήθειας ή συνδρομής για αποκατάσταση των ζημιών των δημόσιων υποδομών. Η συζήτηση για τις ιδιωτικές περιουσίες είναι ακόμα πιο δύσκολη».
Όσον αφορά την μελέτη της HVA International, ο κ. Κόκκαλης ανέφερε, «η διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε για να συγκροτηθεί το master plan από την ολλανδική εταιρεία δεν ήταν η βέλτιστη. Εμείς, δεν έχουμε έμπειρο επιστημονικό προσωπικό που θα μπορούσε να εκπονήσει μία μελέτη; Να σημειώσουμε ότι, δεν αναθέσαμε στην Ολλανδία την εκπόνηση του master plan της Θεσσαλίας. Η Ολλανδία έχει 21 δημόσιους φορείς διαχείρισης υδάτων. Ανατέθηκε, και μάλιστα χωρίς διαγωνισμό, σε μία εταιρεία που πληρώθηκε από την Ελληνική Ένωση Τραπεζών να κάνει μία μελέτη η οποία δεν εδράζεται σε καμία διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, η οποία πολύ σωστά λέτε, έχει και γνώση και μεγάλη εμπειρία. Μια μελέτη η οποία δεν υπογράφεται από μια γνωστή επιστημονική ομάδα, μία μελέτη που έτυχε 9 ημερών διαβούλευσης, με ένα τεράστιο εύρος και βάθος θεμάτων. Μιλάμε για την ανασυγκρότηση όλη της Θεσσαλίας για τις επόμενες δεκαετίες μέσα από 500 αμετάφραστες σελίδες. Αυτό δεν μπορεί να γίνεται ερήμην του λαού, της περιφέρειας και όλων των φορέων της Θεσσαλίας».
Αναφερόμενος στο πώς έφτασε η Θεσσαλία στο σήμερα, ο Πέτρος Κόκκαλης αναφέρθηκε στο σχέδιο Μάρσαλ με βάση το οποίο δημιουργήθηκαν τα αποστραγγιστικά κανάλια, τα αναχώματα και οι εγκιβωτισμοί των ποταμών που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση στη Θεσσαλία, τονίζοντας ότι αυτό το μεγάλο τεχνικό-υδραυλικό έργο σήμερα, βρίσκεται εκτός τεχνικών προδιαγραφών σε σχέση με όσα επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες ότι θα συμβούν στο μέλλον, λόγω κλιματικής αλλαγής.
Αναφερόμενος στον πρωτογενή τομέα ο Πέτρος Κόκκαλης επισήμανε ότι η συζήτηση για την αναδιάρθρωσή του είναι σωστή, θυμίζοντας ότι πριν την πλημμύρα «Daniel» είχαμε τον καύσωνα «Κλέων» με θερμοκρασίες που έφτασαν τους 60 βαθμούς, αναφέροντας ότι δεν μπορείς να καλλιεργείς κάτι αντίθετα από αυτό που σου επιτρέπει το κλίμα.
Στη Θεσσαλία υπάρχουν θέματα που αφορούν την υγεία του εδάφους και του υδροφόρου ορίζονται που κινδυνεύει να γίνει υφάλμυρος. Το παραγωγικό μοντέλο πρέπει να αλλάξει ώστε σε βάθος χρόνου να εξασφαλίσουμε τη διατροφική επάρκεια.
Comments