top of page

Πλαστικά απορρίμματα: Η Μαλαισία τα επιστρέφει στις χώρες απ' όπου προέρχονται [vid]



Πλαστικά απορρίμματα: «Δεν θα γίνουμε ο σκουπιδοτενεκές του πλανήτη» διαμηνύει η Μαλαισία και στέλνει 150 κοντέινερ στις χώρες απ' όπου προέρχονται.


Πλαστικά απορρίμματα: Μετά την απόφαση της Κίνας, το 2018, να σταματήσει την εισαγωγή παράνομων φορτίων από πλαστικά απορρίμματα, η Μαλαισία αναδείχθηκε σε έναν από τους δημοφιλείς προορισμούς. Η χώρα, ωστόσο, αποφάσισε να τα επιστρέψει στις χώρες, από τις οποίες προήλθαν. Τη Δευτέρα, η Yeo Bee Yin, υπουργός Περιβάλλοντος της χώρας ανέφερε ότι 3.737 μετρικοί τόνοι σκουπιδιών θα επιστραφούν σε 13 χώρες.


Σύμφωνα με το CNN, από τα 150 κοντέινερ, 43 θα σταλούν στη Γαλλία, 42 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 17 στις ΗΠΑ και 11 στον Καναδά. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει ότι «η Μαλαισία δεν θα γίνει ο σκουπιδοτενεκές του πλανήτη», ανέφερε η Yeo σε μακροσκελή της ανάρτησή της στο Facebook. Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι χώρες αυτές θα αναλάβουν το κόστος μεταφοράς των πλαστικών απορριμάτων.



Όταν η Κίνα απαγόρευσε τις εισαγωγές πλαστικών απορριμάτων, οι μεσάζοντες αναζήτησαν νέους προορισμούς για τα απορρίμματα, ανάμεσά τους και η Μαλαισία. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της, η Greenpeace ανέφερε ότι κατά τους πρώτους μήνες του 2018 οι εξαγωγές πλαστικών στη Μαλαισία από τις ΗΠΑ διπλασιάστηκαν σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.




bottom of page