top of page

Πολικές αρκούδες: Χωρικοί στη Ρωσία τους έδιναν τροφή - Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ [vid]



Πολικές αρκούδες 2019: Τροφή από τους χωρικούς δέχονταν 56 πεινασμένες πολικές αρκούδες, οι οποίες βρίσκονταν "εγκλωβισμένες" στα περίχωρα ενός χωριού στη βορειοδυτική άκρη της Ρωσίας, περιμένοντας τον σχηματισμό του θαλάσσιου πάγου, που είχε καθυστερήσει.


Πολικές αρκούδες 2019: Σύμφωνα με τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης και την περιβαλλοντική οργάνωση WWF, στις αρχές Δεκεμβρίου οι πολικές αρκούδες βρίσκονταν κοντά στο χωριό Ριρκάιπιι, καθώς δεν ήταν αρκετά στέρεος ο πάγος στη θάλασσα για να μπορέσουν να φύγουν για κυνήγι. Η καθυστέρηση του σχηματισμού του θαλάσσιου πάγου είναι μια από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, επισημαίνουν. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, από τις 11 Δεκεμβρίου προβλεπόταν να έχει στερεοποιηθεί το νερό.


Όταν έφτασαν οι πολικές αρκούδες στο χωριό, οι κάτοικοι άρχισαν να τους δίνουν, σε απόσταση ασφαλείας, τροφή πτώματα θαλάσσιων ίππων. "Μαζί με άλλες οργανώσεις δημιουργήσαμε αυτό το σημείο σίτισης με πτώματα θαλάσσιων ίππων τα οποία συλλέγουμε κατά μήκος της ακτής και τα τρώνε οι αρκούδες", είχε δηλώσει στο πρακτορείο Ria Novosti η Τατιάνα Μινένκο, υπεύθυνη της οργάνωσης για την προστασία των πολικών αρκούδων "Περίπολος για τις Άρκτους". Σύμφωνα με την ίδια, ωστόσο, λόγω του μεγάλου αριθμού τους, τα αρσενικά προσπαθούσαν να αρπάξουν την τροφή, διώχνοντας τα θηλυκά και τα μικρά.

Σύμφωνα με τη Μινένκο, η παρουσία πολλών πολικών αρκούδων δεν αποτελεί πλέον κάτι το ασυνήθιστο, καθώς εδώ και χρόνια αργεί ο σχηματισμός του θαλάσσιου πάγου ως συνέπεια της αλλαγής του κλίματος. "Όσο δεν παγώνει η θάλασσα (...) οι αρκούδες θα μένουν στην ακτή", λέει.

Στην Αρκτική, όπως και στην Ανταρκτική, το λιώσιμο των πάγων έχει επιταχυνθεί τις τελευταίες δεκαετίες, με αποτέλεσμα οι πολικές αρκούδες να περιπλανώνται συχνότερα τώρα πια κοντά σε χωριά ή πόλεις στον ρωσικό βορρά, σε αναζήτηση τροφής.


bottom of page