top of page

Απαραίτητη η προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες, για να περιοριστούν ζημίες και απώλειες ζωών

Η στρατηγική προσαρμογής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στοχεύει στο να διασφαλίσει πως τα κράτη-μέλη θα είναι κατάλληλα προετοιμασμένα, ώστε να διαχειριστούν τους κινδύνους, που πηγάζουν από τον αντίκτυπο της κλιματικής κρίσης, συμπεριλαμβανομένων της οικονομικής ζημίας και των απωλειών ανθρώπινων ζωών. Κάθε χρόνο τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν εξαιρετικά δυσμενή καιρικά φαινόμενα, τα οποία προκαλούν εκτεταμένες καταστροφές, απόρροια της κλιματικής αλλαγής.



Μεταξύ του 1980 και του 2020, οι συνολικές οικονομικές απώλειες στην Ε.Ε. από καιρικά φαινόμενα ανήλθαν σε 450-520 δις ευρώ. Από την άλλη, οι απώλειες ανθρώπινων ζωών μέσα στην ίδια περίοδο υπολογίστηκαν σε 85,000-145,000.



Οι περισσότερες ανθρώπινες απώλειες (περισσότερες από 85%) μέσα στην περίοδο 1981-2020 προήλθαν από καύσωνες. Ο καύσωνας του 2003, που έπληξε την Ευρώπη, προκάλεσε τις περισσότερες απώλειες ανθρώπινων ζωών.


Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, ο αριθμός των καταστροφών, που συνδέονται με καιρικά φαινόμενα, έχουν αυξηθεί παγκοσμίως τα τελευταία 50 χρόνια, προκαλώντας ωστόσο περισσότερες ζημιές, παρά θανάτους.



Σύμφωνα με κάποιες μετρήσεις (CATDAT data), οι χώρες με τις περισσότερες οικονομικές απώλειες ανά κάτοικο είναι οι Ελβετία, Σλοβενία και Γαλλία και οι χώρες με τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο είναι οι Ελβετία, Γερμανία και Ιταλία. Σύμφωνα με άλλες μετρήσεις (NatCatSERVICE data), οι χώρες με τις περισσότερες οικονομικές απώλειες ανά κάτοικο είναι οι Ελβετία, Λουξεμβούργο και Δανία, ενώ οι χώρες με τις μεγαλύτερες οικονομικές απώλειες ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο είναι οι Ελβετία, Μάλτα και Λουξεμβούργο.


Εάν περιοριστεί η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη στον 1.5°C σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, τότε θα αποφευχθούν 60,000 απώλειες ανθρώπινων ζωών ετησίως, εξαιτίας καυσώνων, καθώς επίσης και ζημίες 20 δις ευρώ ετησίως, μέχρι το τέλος της δεκαετίας, εξαιτίας ξηρασιών. Οι ζημίες από πλημμύρες προαλούμενες από υπερχείλιση ποταμιών θα μπορούσαν να περιοριστούν στα 24 δις ευρώ κάθε χρόνο και οι ζημίες από πλημμύρες προκαλούμερες από την θάλασσα θα μπορούσαν να μειωθούν περισσότερο από 100 δις ευρώ κάθε χρόνο έως το 2100.


*Τα στοιχεία αντλήθηκαν από την ανάλυση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (European Environment Agency - EEA), που δημοσιεύθηκε στις 03/02/22 (δείτε εδώ).

Comments


bottom of page