top of page

Κλιματική αλλαγή: Ο Sadiq Khan θα οριστεί νέος πρόεδρος των πόλεων C40 στο COP26



Ο δήμαρχος του Λονδίνου Sadiq Khan θα γίνει ο νέος πρόεδρος των πόλεων C40, ένα παγκόσμιο δίκτυο σχεδόν 100 πόλεων που αντιμετωπίζει την κλιματική αλλαγή. Θα αντικαταστήσει τον Δήμαρχο του Λος Άντζελες Έρικ Γκαρσέτι σε εκδήλωση παράδοσης στο επερχόμενο COP26 στη Γλασκώβη. Το δίκτυο, το οποίο περιλαμβάνει πόλεις από τη Βαρκελώνη εώς το Μπουένος Άιρες, από το Ντουμπάι στο Ντέρμπαν και από τη Στοκχόλμη στο Σίδνεϊ, και του οποίου το Λονδίνο ήταν ιδρυτικό μέλος, εκπροσωπεί πάνω από 700 εκατομμύρια ανθρώπους.


Ο κ. Khan είπε: «Είμαι αποφασισμένος ότι το Λονδίνο μπορεί να αποτελέσει παγκόσμιο ηγέτη στην αντιμετώπιση των διπλών κινδύνων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της κλιματικής έκτακτης ανάγκης, ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε ένα λαμπρότερο μέλλον για την πόλη μας - πιο πράσινο και πιο δίκαιο για όλους.


«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεσμεύτηκα να καταστήσω το Λονδίνο κλιματικά ουδέτερο έως το 2030, γρηγορότερα από οποιαδήποτε αντίστοιχη πόλη και γι 'αυτό παρουσιάζουμε ένα σχέδιο δράσης για το κλίμα που είναι συμβατό με την υψηλότερη φιλοδοξία της Συμφωνίας του Παρισιού.


"Θέλω επίσης το Λονδίνο να είναι μια πόλη μηδενικής ρύπανσης, ώστε κανένα παιδί να μην μεγαλώνει αναπνέοντας τοξικό αέρα. Γι 'αυτό επεκτείνω την πρώτη ζώνη εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών στον κόσμο, βοηθώντας εκατομμύρια Λονδρέζους να αναπνέουν καθαρότερο αέρα".


Όπως δήλωσε στο LBC: "Νομίζω ότι η κλιματική αλλαγή είναι το πιο βαθύ ζήτημα για τη γενιά μας και έχουμε μια επιλογή ... μπορούμε να είμαστε η πρώτη γενιά που θα το λύσουμε σωστά ή η τελευταία που δεν θα το λύσει". Ο κ. Χαν ήταν ένας από τους πρώτους ηγέτες στον κόσμο που κήρυξε την πόλη του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα και πιστεύει σε μια πράσινη και βιώσιμη ανάκαμψη από την πανδημία.




Μεταξύ των μέτρων που έχει λάβει για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής είναι η πρώτη παγκόσμια ζώνη εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών (ULEZ), η οποία συνέβαλε στη μείωση της τοξικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο κέντρο του Λονδίνου σχεδόν στο μισό, ενώ συνέβαλε δραστικά και στη μείωση των εκπομπών άνθρακα.


Η ζώνη θα επεκταθεί την επόμενη εβδομάδα για να συμπεριλάβει 3,8 εκατομμύρια Λονδρέζους και αναμένεται να μειώσει τις εκπομπές NOx των οδικών μεταφορών κατά περίπου 30% σε ολόκληρη την πρωτεύουσα.


Το πρώτο του ταμείο Green New Deal αναμένεται να εξοικονομήσει έως και 20.000 τόνους CO2 ετησίως άμεσα.


Ο Mark Watts, Διευθύνων Σύμβουλος C40, πρόσθεσε: "Ως ένας σημαντικός παγκόσμιος χρηματοπιστωτικός και οικονομικός κόμβος, το Λονδίνο αποτελεί το καλό παράδειγμα και έδειξε ότι είναι εφικτό για όλες τις πόλεις, όχι μόνο να αντιμετωπίσουν την κλιματική κρίση αλλά να ευδοκιμήσουν ταυτόχρονα".


Ο κ. Χαν θα είναι πρόεδρος για τουλάχιστον δύο χρόνια.



bottom of page