top of page

Στα 178 τρις δολάρια έως το 2070 εκτιμήθηκε το κόστος της ανεξέλεγκτης ανόδου της θερμοκρασίας

Έκθεση της Deloitte, με τίτλο «The turning point: A Global Summary» (δείτε εδώ), που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2022, ανέλυσε 15 γεωγραφικές περιοχές στην Ασία και στην δυτική πλευρά του Ειρηνικού (Asia-Pacific), στην Ευρώπη και στην Αμερική, ώστε να εκτιμήσει ποιό θα μπορούσε να είναι το κόστος για την παγκόσμια οικονομία, εάν η θερμοκρασία του πλανήτη αυξανόταν κατά 3 βαθμούς Κελσίου, σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα (σήμερα η θερμοκρασία είναι αυξημένη κατά 1,2 βαθμούς).



Σύμφωνα με το μοντέλο υπολογισμού, που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, η ανεξέλεγκτη μεταβολή της θερμοκρασίας του πλανήτη θα μπορούσε να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία 178 τρις δολάρια από το 2021 έως το 2070. Συγκεκριμένα, η περιοχή της Ασίας και του δυτικού Ειρηνικού θα είχε οικονομικές απώλειες 96 τρις δολαρίων, της Ευρώπης 10 τρις (και απώλειες 110 εκ. θέσεων εργασίας έως το 2070), της Αμερικής 36 τρις και ο υπόλοιπος κόσμος 40 τρις. Ο αριθμός των ανθρώπινων απωλειών από την κλιματική κρίση θα ήταν επίσης ιδιαίτερα προβληματικός. Παράλληλα, η έλλειψη τροφίμων και νερού, οι απώλειες θέσεων εργασίας, η επίδραση στην υγεία και το μειωμένο βιοτικό επίπεδο, θα επηρέαζαν καθοριστικά τις παγκόσμιες εξελίξεις.


Ωστόσο, εάν πετυχαίναμε μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050, μέσω της εκμετάλλευσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και του δραστικού περιορισμού ορυκτών καυσίμων, θα μπορούσαν να αποκομιστούν κέρδη 43 τρις δολαρίων για την παγκόσμια οικονομία μεταξύ 2021 και 2070.




bottom of page