top of page

Νέο report για τους SDGs από τα Ηνωμένα Έθνη

Το report με τίτλο "The Sustainable Development Goals Report 2020" συγκεντρώνει και παρουσιάζει τα τελευταία δεδομένα που μας δείχνουν ότι, το διάστημα πριν από την πανδημία COVID-19, δεν υπήρξε μεγάλη πρόοδος και δεν βρισκόμασταν σε καλό δρόμο ώστε να καταφέρουμε να πετύχουμε τους Στόχους το 2030.



Κάποια θετικά σημεία ήταν ορατά: το ποσοστό των παιδιών και των νέων που βρίσκονταν εκτός σχολείου βρίσκεται σε πτώση, η συχνότητα εμφάνισης μεταδοτικών ασθενειών επίσης (!), βελτιώθηκε η πρόσβαση σε ασφαλές πόσιμο νερό και αυξήθηκε η εκπροσώπηση των γυναικών σε ηγετικούς ρόλους.


Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από επισιτιστική ανασφάλεια ήταν σε άνοδο, η υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος συνέχισε να επιδεινώνεται σε ανησυχητικό βαθμό, ενώ δραματικά επίπεδα ανισότητας διατηρήθηκαν σε όλες τις περιοχές. Η αλλαγή λοιπόν δεν πραγματοποιήθηκε με την απαιτούμενη ταχύτητα και κλίμακα.


Τώρα, με την κρίση του COVID-19 απειλούνται καθημερινά ζωές πολλών ανθρώπων με πολλές επιπτώσεις κοινωνικού, οικονομικού και περιβαλλοντικού χαρακτήρα. Αν και οι επιπτώσεις αυτής της κρίσης επηρεάζουν κάθε άνθρωπο και κάθε κοινότητα, αυτό δεν γίνεται στον ίδιο βαθμό και όπως και σε κάθε κρίση αναδεικνύονται ανισότητες και αδικίες.


Οι βασικές αιτίες και οι ιδιαιτερότητες των επιπτώσεων της πανδημίας δείχνουν ακριβώς γιατί χρειαζόμαστε την ατζέντα του 2030, τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή και την ατζέντα δράσης της Αντίς Αμπέμπα και υπογραμμίζει τον επείγοντα χαρακτήρα της εφαρμογής τους.


Στα παρακάτω γραφήματα μπορούμε να δούμε πιο συγκεκριμένα την πορεία των Στόχων πριν την πανδημία αλλά και τις επιπτώσεις της πανδημίας σε αυτήν.




Κατεβάστε εδώ ολόκληρο το report:

bottom of page