top of page

Πέντε πυλώνες δράσης για τον έλεγχο της υπερθέρμανσης του πλανήτη

Updated: Feb 21

Έκθεση για τις παγκόσμιες εξελίξεις στην αγορά ενέργειας (''World Energy Outlook 2023'') δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) σήμερα (24/10, δείτε εδώ). Σε αυτήν επισημαίνεται πως έως το τέλος της δεκαετίας αναμένονται σημαντικές αλλαγές στο παγκόσμιο ενεργειακό σύστημα, καθώς θα αυξηθεί η εισχώρηση «πράσινων» τεχνολογιών και μέσων, για παράδειγμα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων, που θα είναι σχεδόν δέκα φορές περισσότερα σε σχέση με σήμερα, καθώς και των αντλιών θερμότητας.



Επιπλέον, το ποσοστό των ΑΠΕ στο παγκόσμιο ενεργειακό μείγμα θα φτάσει έως το 2030 στο 50% από 30%, που είναι σήμερα. Παράλληλα, επενδύσεις, τρεις φορές μεγαλύτερες από εκείνες σε εργοστάσια λιγνίτη και φυσικού αερίου, πρόκειται να γίνουν για θαλάσσια αιολικά πάρκα.


Το μερίδιο των ορυκτών καυσίμων αναμένεται να υποχωρήσει έως το 2030 στο 73% από το 80%, που είναι σήμερα, ενώ το διοξείδιο του άνθρακα, που εκπέμπεται από δραστηριότητες συνδεόμενες με τον ενεργειακό τομέα, πρόκειται να φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ έως το 2025, σύμφωνα με σενάριο, το οποίο βασίζεται σε πολιτικές τάσεις.


«Η μετάβαση στην ''καθαρή'' ενέργεια συμβαίνει και είναι ασταμάτητη. Το ερώτημα δεν είναι ''αν'', αλλά ''πόσο σύντομα''. Το πιο γρήγορο, το καλύτερο για όλους μας, είναι η απάντηση», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του IEA, Fatih Birol, ο οποίος πρόσθεσε: «Υπάρχουν τεράστια οφέλη από την ''καθαρή'' ενέργεια, νέες βιομηχανικές δυνατότητες και θέσεις εργασίας, μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια, ποιοτικότερος αέρας, ασφαλέστερο περιβάλλον».



Αν παραμείνουμε σε αυτό το επίπεδο προσπάθειας, τότε, κατά πάσα πιθανότητα, θα ξεπεράσουμε τον 1,5 βαθμό Κελσίου (Συμφωνία των Παρισίων), που αφορά στην αύξηση της θερμοκρασίας σε σχέση με τα προβιομηχανικά επίπεδα και ο πλανήτης θα έχει υπερθερμανθεί τόσο, που οι καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης θα γίνονται εντονότερες και συχνότερες. Η διατήρηση της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου είναι πιθανή, αλλά πολύ δύσκολα επιτεύξιμη πλέον. Το κόστος της μη δράσης είναι τεράστιο. Παρά την δυναμική εισχώρηση, μάλιστα, των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, οι παγκόσμιες εκπομπές θα μπορούσαν να οδηγήσουν την θερμοκρασία στους +2,4 βαθμούς Κελσίου μέσα στον αιώνα, που διανύουμε.


Η Έκθεση του IEA προτείνει πέντε πυλώνες δράσης παγκοσμίως έως το 2030, ώστε η υπερθέρμανση του πλανήτη να παραμείνει υπό έλεγχο: 1) τριπλασιασμός της παγκόσμιας ισχύος ΑΠΕ, 2) διπλασιασμός του ρυθμού ενεργειακής απόδοσης, 3) μείωση κατά 75% των εκπομπών μεθανίου, 4) χρηματοδότηση των ανερχόμενων και αναπτυσσόμενων οικονομιών, για να τριπλασιαστούν σε αυτές οι επενδύσεις ΑΠΕ, 5) μέτρα για την μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.


Παρ' όλα αυτά, αναμένεται τεράστια άνοδος του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), καθώς έως το 2025 πρόκειται να έχουν ολοκληρωθεί projects, που θα προσθέσουν περισσότερα από 250 δισ. κυβικά μέτρα τον χρόνο στην αγορά μέχρι το 2030, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 45% της παγκόσμιας παροχής LNG.



bottom of page