top of page

Χορτοφαγία έρευνα: Αυτό πιστεύουν οι κρεατοφάγοι - Θα σας εκπλήξει!



Χορτοφαγία έρευνα: Τί πραγματικά πιστεύουν οι κρεατόφιλοι για τους βετζετέριαν και βίγκαν;


Χορτοφαγία έρευνα: Οι χορτοφάγοι, η αλλιώς βετζετέριαν (vegetarian) ή βίγκαν (οι οποίοι αποφεύγουν κάθε ζωικό προϊόν) αποτελούν μια διατροφική φιλοσοφία, που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος σήμερα. Έχοντας απορρίψει πλήρως το κρέας από τη διατροφή τους, αναπόφευκτα έρχονται σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς κρεατοφάγους. Συνήθως αναφερόμαστε στην άποψη των βετζετέριαν για τους κρεατόφιλους.


Έχει όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον το τί πιστεύουν οι δεύτεροι για τους πρώτους και τις διατροφικές τους επιλογές. Σύμφωνα με το phys.org, αυτό ακριβώς θέλησε να ανιχνεύσει μια πρόσφατα δημοσιευμένη αγγλική μέλετη: τί λέει δηλαδή η κοινή γνώμη για την βετζετέριαν ή βίγκαν διατροφή. Σε γενικές γραμμές, οι κρεατοφάγοι θεωρούν ότι η χορτοφαγία έχει ηθικά και περιβαλλοντικά οφέλη, ωστόσο πιστεύουν ότι είναι δύσκολη η υιοθέτησή της, για λόγους γεύσης, τιμής και ευκολίας.



Συγκεκριμένα, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sustainability από τον μεταπτυχιακό φοιτητή της Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Bath, Κρις Μπράιαντ, το 73% των ερωτηθέντων κρεατοφάγων θεωρούν ότι η χορτοφαγία είναι "ηθική", το 70% δήλωσε ότι είναι καλό για το περιβάλλον και το 50% την θεωρεί υγιή διατροφή.


Αντίθετα, ωστόσο, περισσότεροι από το 80% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι η χορτοφαγία δεν ήταν εύκολη, το 77% τη θεωρεί "άβολη", ενώ περισσότεροι από το 60% πιστεύουν ότι "δεν είναι ευχάριστη".


Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 1.000 άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 34 ετών κατά μέσο όρο, πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018. Οι συμμετέχοντες επιλέγησαν από το Διαδίκτυο και χρηματοδοτήθηκε μερικώς από το φιλανθρωπικό οργανισμό Viva! ως μέρος της διδακτορικής εργασίας του Μπράιαντ, που επικεντρώνεται στην υιοθέτηση διατροφικών επιλογών που απορρίπτουν την κατανάλωση ζωικών προϊόντων, υπό το πρίσμα της κλιματικής αλλαγής και τον περιορισμό της κακοποίησης των ζώων.



"Σε μια εποχή, όπου πολλοί άνθρωποι σκέφτονται να στραφούν προς τη χορτοφαγία, αυτή η μελέτη δείχνει ότι οι περισσότεροι άνθρωποι συμφωνούν ήδη με την ηθική διάσταση αυτής της διατροφής και γνωρίζουν τα οφέλη της για το περιβάλλον" είπε ο ίδιος.


Και πρόσθεσε: "Το ότι πολλοί άνθρωποι συμφωνούν με τις αρχές της χορτοφαγίας βέβαια είναι ένα πράγμα, καθώς ως προς το ζήτημα της αλλαγής διατροφικών συνηθειών, πολλοί (κρεατοφάγοι) θεωρούν ότι η χορτοφαγία είναι πιο ακριβή, άβολη και άγευστη".

bottom of page